Samarbetspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet var helt tagna på sängen när Kristdemokraterna i slutet av maj meddelade att man beslutat att lämna minoritetskoalitionen, enligt lokala medier. Det hade inte funnits några som helst indikationer på att KD ville bryta sig loss, skriver Blekinge Läns Tidning. Sedan dess har ett politiskt spel av stora mått pågått, och enligt källor till lokala medier pågår just nu förhandlingar mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet om att bilda ett nytt styre. Med totalt 30 av 57 mandat skulle det innebära att trion får majoritet.

Men två av KD:s fyra mandat innehas av politiker som ville fortsätta styra med S och C. Parallellt med förhandlingarna mellan SD, M och C uppges regionrådet Christina Mattisson (S) jobba på att få ihop en ny majoritet – och om de kritiska kristdemokraterna väljer att gå emot partilinjen kan Christina Mattisson lyckas.

Besked om det nya styret väntas inom de kommande dagarna, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Robert Lindén (SD) uppges föreslås som ny ordförande i regionstyrelsen. Inga av partierna i det påstådda nya styret har velat kommentera uppgifterna.

Läs också: Blekinges regionstyre spricker