Frågan om framtiden för Skaraborgs sjukhus är inte lätt avhandlad. Med spruckna budgetar i bagaget, verkar det som att en större förändring måste till. Men frågan är på vilken nivå detta omskrivna och ibland fruktade beslut ska tas.

För knappt två veckor sedan väntades ett beslut från sjukhusstyrelsen. Men beskedet då blev att frågan var »för stor« för styrelsen. I stället skickades ärendet vidare till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen. 

Och nu säger den nämnden att frågan skickas vidare till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Bland förslagen finns exempelvis att akuten och Iva i Lidköping skulle kunna läggas ned. Den operativa nämnden menar att man kanske kan uppfylla sitt uppdrag med sådana förändringar, men tycker samtidigt att det inte är deras ansvar att godkänna det. Därför skickas frågan till den strategiska nämnden. Men den operativa nämnden flaggar också för att frågan kanske bör avgöras i regionstyrelsen.

Om så blir fallet klargörs kanske den 22 juni då strategiska nämnden har sitt nästa möte.

Läs även:
Styrelsen för Skaraborgs sjukhus om framtiden: Frågan är för stor för oss