Blodlagret på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus är lågt och det krävs en akut påfyllning av blod i grupperna A och 0, både positivt och negativt, enligt ett pressmeddelande. Blodbristen brukar vara ett ovälkommet tecken på sommar och semestertider, eftersom många blodgivare är bortresta, men i år är läget värre än vanligt i Region Västerbotten.

– Det har gått åt mer blod under sommarens första period än det brukar göra. Just nu går det åt mer blod än vi får in. Det brukar vara problem med blodlagret i slutet av sommaren när många av våra blodgivare är bortresta men det brukar inte vara så här tidigt, säger Lina Viklund, sjuksköterska vid blodcentralen.

Även längre norrut är situationen akut. I förra veckan flaggade Region Norrbotten för att det behövdes blod i grupperna 0 och A, men sedan dess har bristen förvärrats. Många olyckor och tyngre patienter har gjort att lagren har sinat. I förra veckan tvingades man köpa in blod från andra regioner.

– Alla blodgrupper är viktiga nu så alla befintliga blodgivare är välkomna att lämna blod. Vi har haft stor åtgång på de lite mer ovanliga grupperna men akutblodet, 0-, är alltid viktigt, säger Karin Jones, verksamhetschef på laboratoriemedicin, till lokala medier.

Tidigare i sommar har behovet av blod varit stort även på andra håll i landet. Strax före midsommar var läget allvarligast i Norrbotten, Skåne, Västra Götaland och Östergötland, enligt organisationen Ge blod.