Samlingen, som har byggts upp under flera årtionden av tidigare ägare, ska vara Sveriges största hobbyodling, enligt Mattias Äng. Foto: Privat

En auktion hos Kronofogden för några månader sedan innebar en tillfällig ny inriktning i AT-läkaren Mattias Ängs karriär. Målet att bli psykiater har fått skjutas på framtiden. 10 000 kaktusar såldes för drygt 30 000 kronor, och med ett stort gemensamt växtintresse var det ett självklart val för honom och hans kompis att slå till. Snabbt insåg Mattias Äng dock att det var ett digert arbete att rädda de illa tilltufsade växterna.

Mattias Äng utanför växthuset i Malmö. Foto: Privat

– Jag bad om tjänstledigt från mitt jobb på Skånes universitetssjukhus i Malmö och förklarade att jag hade råkat ta mig an ett väldigt stort projekt. Det var ju inte bara flytten från Grästorp där kaktusarna fanns, utan också att ta hand om dem. Man kan inte ta sig an 10 000 kaktusar och sedan bara överge dem igen. Men det är ett heltidsarbete för många personer.

Vad behöver göras?

– I princip alla kaktusar står i för små krukor och behöver planteras om. Några behöver beskäras, några har sjukdomar. Jag insåg att det krävdes en paus från min AT-tjänst för att kunna göra det här på ett bra sätt. Så nu får jag vara kaktusdoktor i stället, med 10 000 små liv som behöver omsorg.

– Det var hög tid med ett uppehåll oavsett. Jag hade ingen paus under utbildningen och vid sidan om studierna jobbade jag på covidfrontlinjen våren 2020 med att stå i triageringstält i gul skyddsdräkt. Sedan fortsatte jag på akuten både den sommaren och sommaren därpå. Jag har jobbat otroligt mycket de senaste åren och kände att jag började få symtom på utmattning.

Så alla dessa kaktusar kom ganska lägligt även om det innebär mycket jobb?

– Ja, det blev ett litet avbrott för att göra något annat som jag också brinner för. Jag har länge gillat växtlighet och jag har både odlat matsvamp och haft en liten verksamhet som sålt groddar. Jag tycker om biologi i alla dess former.

När återgår du till läkarjobbet?

– ­Bra fråga. Just nu står kaktusarna i ett stort växthus som Malmö stad har tillhandahållit. Men de behöver flytta därifrån i augusti och vi måste hitta ett nytt hem innan vi kan släppa taget om dem. Nästa stora utmaning är att hitta en lokal på 200 kvadratmeter där vi kan hålla temperaturen på mellan 10 och 15 grader. Så det krävs ytterligare en flytt med allt vad det innebär av stick över hela kroppen och allergiska reaktioner hit och dit.

Har du haft någon nytta av din läkarbakgrund apropå alla stick?

– Aktiv exspektans har varit min linje, haha. Sedan har jag fått skära lite i mig själv, tömma lite pus och hålla koll på vissa infektioner. Men kaktusarna är i mycket bättre skick i dag än när vi köpte dem. Då var de gula och skrumpna, nu är de gröna och fylliga som de ska vara.

Här kan du höra Mattias Äng och hans kompis berätta mer om initiativet.