Enligt sjukhusen är många av patienterna antingen uttorkade eller drabbade av andra symptom till följd av de höga temperaturerna, skriver La Repubblica. På onsdagsmorgonen utökades också antalet italienska städer som av landets meteorologiska institut får den högsta värmevarningen – »bollino rosso« – från 20 till 23.

Landets sjukhus har infört en speciell ”värmekod”– »codice calore« – för att patienter som kommer in på akutmottagningar med symtom på värmeslag ska kunna tas om hand direkt. Myndigheterna uppmanar invånarna att i möjligaste mån hålla sig inomhus under dygnets varmaste timmar, och oroliga italienare kan även ringa ett journummer för att få information kring hur de bäst kan skydda sig från hettan.

De senaste dagarnas extremhetta har lett till att EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap, ECRR, utfärdat en varning för höga temperaturer för delar av Europa. Varningarna gäller stora delar av Italien, nordöstra Spanien, Kroatien, Serbien, de södra delarna av Bosnien-Hercegovina, samt för Montenegro.

Extremhettan har också drabbat Grekland, där ett stort antal brandmän på onsdagen för tredje dagen i rad fortsätter att bekämpa de omfattande skogsbränder som rasar nordväst om huvudstaden Aten.

De våldsamma bränderna har lett till att flera tusen människor tvingats lämna sina hem. Under tisdagen beslutade också EU att skicka brandflygplan till det drabbade området, skriver The Guardian.

De grekiska myndigheterna varnar för att läget kan komma att förvärras, då vinden under onsdagen väntas tillta i nordostlig riktning – vilket kan ge nytt bränsle till bränderna, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA. Dessutom väntas temperaturer på över 43 grader i Grekland under de kommande dagarna.

Extremhettan har också lett till att personal vid populära grekiska turistmål, däribland Akropolis, återigen lägger ned arbetet under dygnets hetaste timmar.

Redan förra veckan höll Akropolis stängt under dygnets varmaste timmar – men restriktionerna lyftes därefter.

Även Frankrike har drabbats av den pågående värmeböljan, och under onsdagen utfärdade landets meteorologiska institut Météo France en varning för höga temperaturer i nio av landets sydöstra departement.