Efter nästan sju år som sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset meddelade Ann-Marie Wennberg Larkö i januari att hon skulle sluta på posten. Med en ny styrelse och en ny regiondirektör föll det sig naturligt även för henne att lämna vidare stafettpinnen, sa hon till Läkartidningen. Hon lovade dock att finnas till hands för att lotsa in sin efterträdare. Därefter skulle hon jobba kvar i Västra Götalandsregionen året ut, men med fokus på regionens life science-strategi. Dessa planer har nu fått skjutas fram, efter att intresset för att ta över direktörsjobbet har visat sig vara svalt, vilket Göteborgs-Posten, GP, var först med att berätta.

Bara tolv personer har sökt tjänsten. Enligt GP jobbar fyra av de sökande på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har olika grad av chefserfarenhet, ytterligare tre är sjukhuschefer i mindre städer eller utomlands. En sökande är en teknikstudent som uppges vara på jakt efter ett extrajobb.

Regiondirektör Håkan Sandahl medger att han hade hoppats vara i mål med en ny sjukhusdirektör före sommaren. Han tror dock inte att de tuffa sparkraven som hänger över sjukhuset har påverkat intresset för tjänsten. Hanna Kataoka, ordförande för Västra Götalands läkarförenings sektion SU, köper dock inte Håkan Sandahls resonemang.

– Vi har ett gigantiskt problem med att SU varit underfinansierat med minst 200 miljoner i flera år och Västra Götalandsregionen har inte gjort något åt detta, trots att det är deras egna uträkningar. Att detta inte skulle få potentiella kandidater att backa låter jättemärkligt. Tar man ansvaret som sjukhusdirektör på allvar så måste detta vara en aspekt som påverkar ens val. Alldeles självklart, säger hon till Läkartidningen.

Håkan Sandahl tror däremot att det faktum att ansökningarna blir offentliga handlingar kan ha bidragit till att få har sökt. Hade regionen haft samma möjlighet som staten att lägga sekretess på ansökningar hade många fler förmodligen ansökt, säger han.

Rekryteringsbolaget Maquire har bistått i processen och har hittills fakturerat regionen närmare 160 000 kronor, skriver GP. Men i uppdraget ingår även att söka upp möjliga intressenter aktivt.

– Det ger en möjlighet för kandidater, som inte vill ha sitt namn publicerat, att ändå anmäla sitt intresse. Sedan kan man värdera om man tycker att de också ska komma in med en formell ansökan. Det är en möjlighet att vidga sökunderlaget, och där tycker jag att Maquire har fullgjort det uppdraget, säger Håkan Sandahl till tidningen.

Hanna Kataoka ställer sig dock frågande till att det inte funnits fler interna sökande.

– SU och VGR satsar stort på ledarskap och därför är jag väldigt förvånad över att man inte haft bättre beredskap för en efterträdare. Det borde finnas många potentiella sökanden som både har kompetensen och viljan att axla det viktiga uppdraget som sjukhusdirektör för Sveriges största sjukhus, säger hon.

Läs också: Ann-Marie Wennberg Larkö slutar som sjukhusdirektör för Sahlgrenska