Lecanemab, som marknadsförs under varumärket Leqembi, har utvecklats av det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen och japanska Eisai och bygger på en upptäckt av det svenska läkemedelsföretaget Bioarctic.

Leqembi fick ett så kallat snabbgodkännande av FDA tidigare i år för patienter med mild eller tidig alzheimer. FDA har nu granskat mer omfattande studier innan läkemedlet fick fullt godkännande.

– Denna bekräftande studie verifierade att det är en säker och effektiv behandling för patienter med alzheimers sjukdom, säger Teresa Buracchio vid FDA i ett uttalande.

I och med FDA:s godkännande innebär det att kostnader för behandlingen täcks inom sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare, skriver AP.

Medicare har blockerat Leqembi och ett liknande läkemedel, Aduhelm, i väntan på ett fullständigt godkännande av FDA.

Svenska Bioarctic innehar en royalty på den globala försäljningen av lecanemab.

Läs också:
Paradigmskifte inom behandling av Alzheimers sjukdom
Risk för att ny behandling vid alzheimer blir alldeles för dyr
Alzheimerläkemedel godkänt i USA

Bygger på svensk upptäckt

Lecanemab är en antikropp riktad mot en variant av ett protein kallat beta-amyloid. Ansamlingar av beta-amyloid i hjärnan anses enligt många forskare vara det som orsakar Alzheimers sjukdom.

Tidigare har flera andra antikroppar riktade mot beta-amyloid misslyckats med att bromsa sjukdomsförloppet. Lecanemab verkar genom att det riktar sig mot en speciell variant av proteinet, så kallade protofibriller, som forskare bakom läkemedlet menar är särskilt skadlig.

Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet. Hans forskargrupp identifierade en förändring i arvsmassan hos en nordsvensk släkt som drabbats svårt av Alzheimers sjukdom.

Läkemedlet, som ännu inte är godkänt i Sverige, har utvecklats bland annat av det svenska företaget Bioarctic som Lars Lannfeldt varit med och grundat.

Källor: Uppsala universitet och Bioarctic