På onsdagen beslutade Region Västerbotten att Nus fortsätter i förstärkningsläge åtminstone till imorgon, fredag, då ett nytt beslut ska tas.

Magnus Hedström, områdeschef länssjukvård område 1, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp. Foto: Foto Klas Sjöberg/Region Västerbotten

»Läget fortsatt mycket ansträngt. Mycket få ordinarie vårdplatser i Umeå i dag, lite bättre i början av veckan. Många överbeläggningar på onkologen/hematologen. Många kirurgpatienter utlokaliserade pga att den enda kirurgiska vårdavdelningen är fullbelagd«, skriver Magnus Hedström, områdeschef för länssjukvårdsområde 1, i ett mejl till Läkartidningen sent på onsdagskvällen.

Och läget är fortsatt ansträngt även i andra delar av Västerbotten. I veckan stänger exempelvis Vilhelmina sjukstuga vilket får som effekt att antalet vårdplatser i södra Lappland minskar. Ortopeden i Skellefteå drar ned fyra platser och specialistvårdsavdelningen, Speva, i Umeå drar ned fem platser, skriver Magnus Hedström.

»Allt detta planerat sedan tidigare vilket naturligtvis påverkar hela länet«.

Hur länge är det möjligt att driva verksamheten med befintlig personal utan att återkalla beviljade semestrar?

»Det beror helt på utvecklingen framöver. Jag fick i dag veta att Iva i Lycksele behöver kalla in personal från semester pga sjukdom i personalgruppen. Vet dock inga exakta detaljer om omfattningen just nu«.

Magnus Hedström beskriver läget i Skellefteå och Lycksele som ansträngt och att båda sjukhusen varit fullbelagda och haft överbeläggningar, främst sjukhuset i Skellefteå.

Har Västerbotten haft kontakt med grannregioner för eventuell avlastning?

»Ja, vi har skickat enstaka akut patient till Örnsköldsvik, Västernorrland. Vi har å andra sidan svårt att skicka tillbaka patienter till Östersund, Jämtland/Härjedalen då det år krångel med den ordinarie transporten denna veckan«.

Läs också:
Fortsatt förstärkningsläge på Nus – läkare på väg att säga upp sig
Fortsatt förstärkningsläge på Nus – men på sjukhuset anas en ljusning
Nus i Umeå i förstärkningsläge – vårdsängar på akutmottagningen