Sveriges Kommuner och regioner, SKR, hade visserligen räknat med tuffa tider för regionerna och kommunerna både i år och nästa år. Nu ser de dock ut att få en extra smäll efter SCB:s besked i förra veckan att prisbasbeloppet höjs med 9,3 procent till 57 300 kronor år 2024, vilket påverkar regionernas pensionskostnader kraftigt.

Bara i år räknar regionerna med att gå back 20 miljarder kronor, och SKR hade gjort en liknande prognos inför nästa år. Men efter en rekordhög höjning av prisbasbeloppet kastas den omkull.

– När vi gjorde prognoserna som regionerna har använt när de har jobbat med sin budget inför nästa år utgick vi från att prisbasbeloppet skulle öka med 8 procent. Nu ökar det i stället med 9,3 procent, vilket i sin tur innebär att pensionskostnaderna ökar ännu mer än vad vi hade räknat med, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog till Läkartidningen.

9,3 procents ökning av prisbasbeloppet i stället för 8 procent som SKR kalkylerat med leder till ökade kostnader på drygt 4 miljarder för regionerna under nästa år.

– Nu ser det alltså ut som att regionerna skulle kunna gå minus 24 miljarder nästa år, eftersom vi inte visste att ökningen av prisbasbeloppet skulle bli så hög.

Över lag finns inga direkta ljusglimtar för regionerna för tillfället, säger Annika Wallenskog.

– Det är egentligen ingenting som är på uppsidan just nu. Allt är besvärligt för regionerna: Många har fortfarande en eftersatt vård efter pandemin, de har svårt att hitta personal och dessutom en ekonomi som de inte får ihop vare sig i år eller nästa år.

Inte heller inför 2025 är det säkert att läget stabiliseras.

– Vi gjorde tidigare en bedömning att det såg lite bättre ut inför 2025, men nu tycks ju inflationen vara väldigt trög att få ner, så risken finns att det inte blir bättre då heller. Det är väldigt, väldigt tungt för regionerna, säger Annika Wallenskog.

År 2021 uppgick regionernas kostnader till 421 miljarder kronor. 82 procent utgjordes av kostnader för hälso- och sjukvården, enligt webbplatsen Ekonomifakta.

Läs också:
Regionerna blöder pengar – SKR kräver att staten agerar snabbt
Regeringen uppmanar regioner att gå back – och lovar mer pengar