Tre anställda blev utsatta för en knivattack i fredags på Psykiatrisk Center Glostrup i Köpenhamn. En av dem – en kvinnlig psykiater – dog. Två andra anställda skadades vid händelsen. En man i 40-årsåldern, som var läkarens patient, har erkänt dådet.

Camilla Rathcke, ordförande för Läkarförbundet i Danmark. Foto: Henrik Hertz

– Det är djupt tragiskt att en läkare inom psykiatrin miste livet när hon gjorde sitt jobb. Mina tankar och djupaste medkänsla går till den avlidnes anhöriga. Det är svårt att inte bli djupt berörd – med tanke på läkaren och de kollegor som inte återvände hem till sina familjer och vänner på vanligt sätt igår, och med tanke på de liv som, för många, nu oåterkalleligt förändrats, säger Camilla Rathcke, som är ordförande för Läkarförbundet i Danmark, i ett pressmeddelande dagen efter händelsen.

Hon tillägger att Läkarförbundet nu fokuserar på att hjälpa kollegor till den dödade läkaren som behöver stöttas och få råd. Exakt vad som skett i fredags på den psykiatriska kliniken är fortfarande oklart. Men när förloppet klarlagts kommer Läkarförbundet i Danmark gå igenom det för att se vad som behöver åtgärdas för att förhindra liknande händelser framöver.

Den misstänkte gärningsmannen har enligt danska medier sagt i förhör att han ville döda överläkaren eftersom han var missnöjd med sin behandling och inte tyckte att hon borde jobba som läkare. De två andra anställda råkade bara komma i vägen. Överfallet skedde på en rättspsykiatrisk klinik.

– Det är outhärdligt att tänka på att det tyvärr inte är första gången som en anställd inom psykiatrin dödas. För det får helt enkelt inte hända. Vi får inte acceptera förhållanden som gör att anställda fruktar för sina liv, säger Helga Schultz, som är talesperson för Yngre läkare i Danmark, i en kommentar.

Hon är frustrerad över rapporterna som kommer gång på gång från psykiatrin om svåra arbetsförhållanden och patienter som inte får vård i tid.

Helga Schultz. Foto:Claus Boesen

– Vi måste upprepa det om och om igen: Det kan och får inte vara farligt att gå till jobbet. Och jag måste därför än en gång uppmana politikerna att sätta handling bakom orden om att psykiatrin måste prioriteras, säger hon.

De senaste åren har det skett flera dödliga knivattacker på anställda inom psykiatrin i Danmark. Fem av huvudstadsregionens psykiatriska centra har fått anmärkningar från det danska Arbetsmiljöverket nyligen, enligt danska medier. Bland dem som fick en anmärkning finns det aktuella centrat där det bedömdes finnas risk för de anställdas säkerhet och hälsa på grund av för hög arbetspress och belastning. Andra uppmanades att omedelbart åtgärda brister på grund av allvarliga problem med säkerheten för de anställda. Bland annat påtalades risken för att patienter tar med sig vapen till avdelningarna.

Psykiatrisk Center Glostrup är en del av Köpenhamns universitetssjukhus, behandlar alla sorters psykiatriska sjukdomar, har en akutmottagning och cirka 700 anställda.