– Visst har detta varit långdraget. Men vi får se om vi får prövningstillstånd. Det brukar ju ta tid och vara svårt, men jag skulle bli besviken om man inte får den rättsliga prövningen av det här i Högsta domstolen, säger maken i en intervju med P4 Väst.
I februari 2019 dog hans fru, strax efter en sjukhusvistelse, där det bland annat konstaterats att hon hade influensa, högt blodtryck och låga kaliumvärden. En endokrinolog konsulterades, och gav rekommendationen att kvinnan skulle ta kaliumtabletter till dess att hennes värden hade stigit. Det kunde krävas uppemot 30 tabletter, enligt endokrinologen. Men enligt Inspektionen för vård och omsorg, som har granskat fallet, missuppfattade kvinnans två ansvariga läkare rekommendationen och uppmanade henne att ta 30 kaliumtabletter om dagen. Fyra dagar senare var hon död och flera medicinska experter har sagt att dödsfallet sannolikt inträffat på grund av kaliumförgiftning. En lång juridisk process inleddes och läkarna åtalades för vållande till annans död. Underläkaren som gjorde förskrivningen friades dock i tingsrätten, då hon på grund av bristande erfarenhet inte kunde anses straffbart oaktsam i sitt agerande. Specialisten i internmedicin som hon samrått med, en stafettläkare med överläkaransvar, dömdes däremot till villkorlig dom och dagsböter. Men tidigare i sommar valde till slut hovrätten att fria läkaren, med motiveringen att det inte går att säga säkert vad som orsakat patientens död.
Båda läkarna har hela tiden förnekat brott. Specialistläkaren har bland annat beskrivit arbetsbelastningen som ohållbar, då han vid tillfället arbetade på dubbla enheter på grund av en schemamiss och även hade medicinbakjour vissa dagar.
Läs också:
Kvinna avled efter höga kaliumdoser – läkare frias av hovrätten
Stafettläkare döms för vållande till annans död