Det är hög tid att man från politiskt håll förbereder sig inför allvarliga tropiska sjukdomar på svensk mark, anser hjälporganisationen Läkare utan gränser.

– Redan i dag sprids till exempel denguefeber i andra områden än tidigare, säger Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, i radiointervjun.

Samtidigt läggs väldigt lite pengar på forskning kring den typen av sjukdomar, menar hon.

– Om man skulle lägga pengar på att forska fram allt från vaccin till diagnosverktyg till mediciner för de här sjukdomarna nu så skulle man kanske komma till rätta med dem innan de börjar spridas på en global nivå, säger hon.

Enligt Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, lär det inte dröja länge innan myggor som bär på denguefeber eller zikavirus påträffas i Sverige. Även han tycker att det är klokt att förbereda sig för nya smittor.

– Allt annat vore dumt. Vi ser att både myggorna och de här smittorna rör sig norrut i Europa. De har inte superlångt kvar. Om de sedan lyckas etablera sig och skapa några stora populationer återstår att se, säger han.

Läkare utan gränser startade tidigare i år en namninsamling för att uppmärksamma försummade tropiska sjukdomar, med målet att pressa regeringen till att satsa mer på forskning.

Läkartidningen har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.