På torsdagsmorgonen möttes världen av ännu en fruktansvärd nyhet från Ukraina. Under natten träffade en rysk robot ett bostadshus i Lviv i västra Ukraina. Döda människor fick grävas ur rasmassorna. Minst tio civila har mist livet, och ett 40-tal har skadats.

Bostadshuset som träffades av den ryska roboten. Foto: Jacob Sweep

60 lägenheter är obeboeliga, enligt ukrainska myndigheter. Attacken beskrivs som den största mot Lvivs infrastruktur sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes i februari 2022. Lvivs borgmästare Andrij Sadovj har utlyst en två dagar lång sorgeperiod.

Svenska Katja Blagodyr, ST-läkare i kirurgi på Varbergs sjukhus, befinner sig i Lviv.

– Natten var väldigt turbulent. Vi har precis varit vid epicentret igen. Det är en stor attack. En av de största mot civila mål under den fullskaliga invasionen, säger hon när Läkartidningen når henne på torsdagseftermiddagen.

Den svenska läkaren Katja Blank tillsammans med en kvinna som skadades i den ryska robotattacken i Lviv. Foto: Jacob Sweep
Den svenska läkaren Katja Blagodyr tillsammans med en kvinna som skadades i den ryska robotattacken i Lviv. Foto: Jacob Sweep

Katja Blagodyr är född i Ukraina men kom till Sverige som tolvåring tillsammans med sin mamma, som också är läkare och arbetar som gynekolog i Skövde. Några dagar efter Rysslands invasion startade hon volontärorganisationen Help Ukraine Gothenburg, som hittills bland annat skänkt 36 räddningsfordon, byggt om en blodbuss till ett mobilt sjukhus som räddar soldater vid fronten och varje månad kör sjukvårdsmateriel och utrustning, som svenska sjukhus skänkt, till Ukraina.

På onsdagskvällen hade Katja Blagodyr tillsammans med några andra svenska volontärer lämnat fyra brandbilar som ska vidare till Mykolaiv, Cherson och Charkiv. Efter det lämnade alla volontärer utom hon och en fotograf Lviv. Under sina resor till Ukraina har hon hört flyglarmet många gånger. Men när hon hörde larmet under natten till torsdag och sedan såg uppdateringarna i apparna på sin mobil om den pågående robotattacken förstod hon att det var allvar.

Hon sökte skydd i badrummet och följde robotens väg på en app. Var tredje minut kom en ny uppdatering. Hon kände sig hjälplös och tänkte på sina två barn, som är kvar i Sverige. På den sista såg hon hur roboten närmade sig Lvivs centrum, där hon befann sig.

– Ungefär två minuter senare kom explosionen, säger hon.

Dörren till badrummet där Katja Blagodyr sökt skydd rycktes upp av den kraftiga tryckvågen. Bostadshuset som träffades låg knappt två kilometer bort. Timmarna efter beskriver hon som panik, sorg och chock.

Staden i västra Ukraina, nära Polen, har setts som en av de tryggaste platserna i landet eftersom den ligger långt ifrån frontlinjen.

– Det är hit alla flyr för att få en fristad från kriget och lite vila. Det har varit en väldigt tung dag för alla. När man kollar varandra i ögonen, ser man en delad oro, sorg och chock men även en tacksamhet att vi finns här för varandra, säger Katja Blagodyr som satte sin ST-i kirurgi på paus i början av året, och tog tjänstledigt för att kunna arbeta med att bygga upp ett rehabiliteringscentrum för krigsdrabbade barn utanför Lviv.

– För mig är Ukraina hemma. Det är svårt att förklara, men det känns otroligt meningsfullt att vara en del av insatsen. Jag ser hur stor betydelse hjälpen från Sverige har för sjukvården och enskilda människor här, säger hon och fortsätter:

– Det behövs rehabilitering för barn på plats i Ukraina och jag tror att vi kommer att behövas här länge. Kriget är långt ifrån över och även efter kriget kommer behovet att vara stort.

Katja Blagodyr tillsammans med några barn på rehabcentret. Foto: Jacob Sweep

På tisdag ska hon hålla i en presskonferens för att berätta om den nya verksamheten, och i sommar erbjuds totalt 200 barn rehabilitering. Ett tjugotal ukrainska barn kommer dessutom åka med Katja Blagodyr till Göteborg om en vecka med för att delta i ett sommarläger i Göteborgs skärgård. Där får de hjälp av psykologer och psykoterapeuter.

– Vi märker att en del barn behöver lämna Ukraina ett tag för att se att det finns en värld utanför och att de inte är ensamma. Det är barn som levt under ockupation, förlorat en förälder och några har varit under beskjutning när de evakuerats, säger Katja Blagodyr.

Help Ukraine Gothenburg fortsätter också att samla in sjukvårdsmaterial och utrustning och samarbetar med flera svenska regioner, som skänker avskriven utrustning till Ukraina. Varannan vecka görs insamlingar i Sverige, och en gång i månaden kör organisationen en lastbil till det krigsdrabbade landet.

Många volontärer i organisationen är, liksom Katja Blagodyr, läkare.

– Det är därför sjukvården har varit vår starka sida när det gäller hjälpsändningar. Vi har goda kontakter där och har kunnat skapa ett jättebra system.

Vad behövs framför allt just nu?

– Det är stor efterfrågan på hjärtstartare, monitorer, sjukhussängar – särskilt för brännskadade, dialysmaskiner, blodstoppande förband och utsugningsapparater.

Läs också: Hon sätter ST-utbildningen på paus för att hjälpa sitt födelseland