Av: Thor Balkhed. Upphovsrätt: Linköpings universitet

– Vårt verktyg kan vara ett komplement till riktiga obduktioner och ett steg på vägen mot att till slut inte behöva skära i kroppen alls, säger Lonni Besançon, biträdande universitetslektor vid avdelningen för Medie- och informationsteknik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med forskare i Australien undersökt möjligheten att skapa en så kallad blandad verklighet, mixed reality som det heter på forskarspråk, i obduktionssalen. Det är en sorts arbetsyta som kombinerar den fysiska och digitala världen.

Metoden går ut på att man utifrån datortomografibilder bygger en virtuell modell av den avlidna kroppen. Den obducerande läkaren har ett headset till sin hjälp som gör det möjligt att se en digital version av kroppen, lager för lager i 3D, samtidigt som hen har den riktiga kroppen framför sig. På så sätt kan obducenten utföra vissa ingrepp digitalt, till exempel att mäta olika kroppsdelar.

Forskarna poängterar att visualiseringarna också kan användas vid utbildning. Men det dröjer ett tag innan tekniken blir allmänt utbredd. Metoden kräver en viss teknik i head-seten. Enligt forskaren är det rimligt att tro att en digital lösning som kompletterar den fysiska obduktionen kan vara tillgänglig för vården om cirka fem år.

– Jag hoppas att Apples headset blir en gamechanger här, skriver Lonni Besançon till Läkartidningen.

Här kan du läsa forskningsartikeln »Working with Forensic Practitioners to Understand the Opportunities and Challenges for Mixed-Reality Digital Autopsy«.