Genom att utnyttja ett avtal som Region Dalarna har med privata vårdgivare i Stockholm kommer Region Stockholm nu att erbjuda 1 000 barn och unga som står i kö till BUP Stockholm en neuropsykiatrisk utredning, det berättar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det avtal som Region Dalarna har med vårdgivare i Stockholm går ut efter sommaren, och Stockholm vill nu »skapa förutsättningar för att barn och unga ska få hjälp« när den möjligheten finns. Regionen har inget eget ramavtal med privata vårdgivare, men planerar för ett sådant under 2024, förklarar Maria Andersson, enhetschef för psykiatrin på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen för radion.

När Maria Andersson får frågan om det inte finns risk för att det främst blir barn med lätt problematik som prioriteras, medan barn med större behov får fortsätta vänta på utredning hos BUP, blir svaret:

– Det är självklart att det är hälso- och sjukvårdslagen som gäller. Vi ställer krav på att dom remisser som skickas ska göras utifrån medicinska behov.