Barometern rapporterar om de sju läkarna som sagt upp sig och skriver att tre ST-läkare kommer att finnas kvar i slutet av september.

När Läkartidningen når sjukhuschef Christer Svensson kan han bekräfta uppsägningarna – och berätta om nya anställningar.

– Enligt verksamhetschefen har vi anställt tre läkare, underläkare skulle jag tro.

Det är primärjouren är som är problemet på Oskarshamns sjukhus, berättar Christer Svensson.

– Kliniken har tillräckligt med specialistläkare och överläkare.

Det ligger ingen dramatik bakom uppsägningarna, enligt Christer Svensson. Svårigheterna ligger i att läkare söker sig till nya möjligheter, i regel på större sjukhus.

– Historiskt sett är vårt dilemma att vi är ett litet sjukhus och därför kan vi inte erbjuda all utbildning. Om läkarna får möjlighet att komma till större sjukhus tar de ofta den möjligheten.

De sju läkare som sagt upp sig är sex ST-läkare och en underläkare. Christer Svensson berättar att uppsägningarna har ägt rum under våren och sommaren.

Med tanke på att det inte är under så lång tid – kan det finnas något missnöje bakom?

– Vi har intervjuat dem, i alla fall fem som vi fått tag på. Alla meddelar att det handlar om utbildningsmässiga faktorer. Två går till Länssjukhuset i Kalmar där de flesta specialiteter finns, någon går till Linköping och så vidare. De går till större sjukhus, det är gemensamt för alla.

Hur löser ni detta på kort sikt?

– Det är klart att det märkts när både schema, jour och beredskap ska täckas. Överläkarna går bakjour och vi har behov av primärjour. Vi får använda hyrläkare nu en period framöver. Det måste vi göra.