Läkemedlet Antabus (disulfiram), som används som avvänjningsmedel i samband med alkoholmissbruk, är restnoterat hos Läkemedelsverket. Joar Guterstam är orolig för att bristen innebär att läkare ute i landet inte kan skriva ut läkemedlet till sina patienter.
– Vi som jobbar på specialistkliniker kan lösa en sådan här situation, de flesta enheter har ett visst lager och vi är på hugget när det gäller att söka licens. Men Antabus används också inom exempelvis primärvården där man inte har samma möjligheter, säger Joar Guterstam och fortsätter:
– Det är ett jätteviktigt läkemedel för att skydda patienter från återfall. Den vanliga brustabletten på 400 mg har varit slut länge. Vi har löst det genom att halva styrkan fortfarande funnits tillgänglig, så då har patienterna kunnat ta två av den.
Härom veckan fick Joar Guterstam mejl från en apotekare i Region Stockholm om att dosen på 200 mg också håller på att ta slut. Joar Guterstam insåg att det skulle krävas en hel del administrativt arbete för att inte patienter skulle bli drabbade under sommarperioden, vilket han också skrev om på Twitter.
– Nu när alla varianter och styrkor av disulfiram som normalt saluförs i Sverige är slut måste vi ansöka till Läkemedelsverket för att apoteket ska kunna importera andra alternativ. Vi har nu bland annat ansökt om licens för att få in en variant som säljs i Italien under namnet Etiltox.
Troligtvis kommer läkemedlet till Sverige inom några veckor, men han är ändå orolig för handläggningstiderna på grund av semestertiderna som råder.
– För många av våra patienter med alkoholberoende kan tillgången till Antabus avgöra om det blir en alkoholfri sommar, eller tvärtom ett svårt återfall med alla de negativa konsekvenser det kan innebära.
Orsaken till restsituationen vill de olika läkemedelsföretagen inte gå ut med, enligt Läkemedelsverkets hemsida. Myndigheten skriver i mejl till Läkartidningen att situationen är relativt ovanlig och att «den senaste resten bortsett från nuvarande var för ett par år sedan».
Till läkare som drabbas av bristen råder Ebba Hallberg, utredare för Rest- och bristgruppen, enheten Läkemedel i användning, på Läkemedelsverket, följande:
«Kontrollera om läkemedlet finns att förskriva på licens, vilket kan vara möjligt i detta fall. Det är även bra att vara uppdaterad vad gäller den lista över aktuella restsituationer som Läkemedelsverket kontinuerligt publicerar på sin webbplats.»
Vidare får hon frågan hur myndigheten agerar i situationen och svarar:
«Läkemedelverket har kontinuerlig samverkan med läkemedelsföretagen, hälso- och sjukvården, läkemedelsdistributörer samt apotek för att försöka hitta alternativa lösningar.»