I en text i Läkarförbundets sociala medier skriver ordförande Sofia Rydgren Stale om hur hon kände Ing-Marie Wieselgren. Under många år träffades de båda regelbundet, skriver hon.

»Vi delade ju samma yrke som läkare och psykiatriker, och vi har i stora och små sammanhang utbytt erfarenhet och samtalat om hälso- och sjukvården i allmänhet och psykiatrin och psykisk hälsa i synnerhet. Vi har rörts till tårar ihop och vi har delat glada stunder och skratt.«

Saknaden har efter mordet varit stor och Sofia Rydgren Stale minns Ing-Marie Wieselgren som en eldsjäl, med värme, engagemang och generositet.

»När hon bestämde sig för att åstadkomma något blev det ofta verklighet. Hennes förmåga att samla var enastående och hon kommer för evigt att vara en stor förebild för mig och många andra.«

Hon beskriver mordet på Ing-Marie Wieselgren inte bara som en tragedi för hennes närmaste, utan också som en attack mot det fria och öppna samtalet. Men det ska inte hindra Läkarförbundets arbete framåt.

»Vi som finns kvar ska fortsätta att jobba i Ing-Maries anda. Det fria och demokratiska samtalet i Almedalen och runt om i vårt land pågår för fullt och jag och Läkarförbundet ska fortsätta vara en del av det.«

Läs också:
Varma minnesorden efter Ing-Marie Wieselgrens död: »Hon var en eldsjäl med en mission«
Läkaren försökte rädda hennes liv: »Hon föll ihop bara meter ifrån oss«
Läkartidningens intervju med Ing-Marie Wieselgren från 2020: »Patientens egen röst måste bli hörd«

Mordet på Ing-Marie Wieselgren

Sveriges Kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren attackerades på öppen gata i Visby i samband med Almedalsveckan förra året. Theodor Engström har erkänt och dömdes i december till rättspsykiatrisk vård för mordet, sedan en rättspsykiatrisk undersökning visat att han varit påverkad av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för dådet. Han dömdes också för förberedelse till terroristbrott genom mordplanerna på Centerpartiets dåvarande partiledare Annie Lööf.