Att läkarkarriären skulle inledas med dramatiska scener på Gröna Lund var en ren slump. Och förutom olyckan beskriver han det som en lycklig sådan.

Lucas Lind. Foto: Helena Wrete

– Det är lite av en barndomsdröm att jobba här, konstaterar han nöjt.

Lucas Lind är en glad 20-åring som studerar till läkare vid Karolinska institutet. Trots att läkarprogrammet är intensivt kändes ett extrajobb inte omöjligt att klämma in.

– Det var en person som blev insläppt i vår facebookgrupp på läkarprogrammet och frågade om någon ville jobba på Grönan.

Det ville Lucas. Han tog kontakt med Hjärtgruppen som har hand om eventsjukvården på Gröna Lund och har sedan dess såväl extrajobbat som sommarjobbat.

– Jag trodde aldrig att jag skulle sitta här. Det är lätt det roligaste jobbet jag haft. Jag har jobbat på sjukhus förut men här får man verkligen utmana sig själv, ta egna beslut och lära känna sig själv som person.

Egenskaperna sattes på prov söndagen den 25 juni när den klassiska berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund spårade ur. En person dog och nio skadades i olyckan, rapporterade SVT Nyheter.

Och först på plats av Gröna Lunds sjukvårdare var 20-årige Lucas Lind.

– Vi satt här i sjukstugan och hörde en rejäl smäll och såg ganska direkt var det var. Vi sprang dit och jag såg den här killen som hade lyckats hålla sig kvar uppe på balken.

Lucas och kollegorna sprang in på attraktionsområdet.

– I och med att jag var först blev mitt jobb att försöka leda. Det var många ordningsvakter som kom dit snabbt. Det var en civil brandman och en civil sjuksköterska som såg allt hända så de var snabba och jag kunde hjälpa till med utrustning. Jag sprang emellan människor.

Räddningstjänst och ambulans larmades till olycksplatsen strax före tolv samma dag och 18.30 avslutade Region Stockholm Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) som varit i drift med anledning av olyckan.

Tack vare att Lucas hade gjort lumpen året innan läkarutbildningen var katastrofscenarier med många skadade något han hade övat på.

– De kunskaperna kickade in direkt. Då handlar det om att åtgärda katastrofblödningar och skapa fria luftvägar och sedan springa till nästa person. Den civila brandmannen som var med klättrade över staketet som Spiderman, berättar Lucas Lind.

Samarbetet gick sömlöst. Han minns det som fint i allt det fruktansvärda.

– Det var den värsta dagen i mitt liv. Det är nog det värsta alla på Grönan har varit med om. Men jag är så glad att jag var där och hjälpte till. Akutläkaren som var med sa till mig att »du kanske inser att du vill göra det här för resten av livet eller aldrig igen«. Jag vill hjälpa till så här igen.

Händelsen har landat bra hos Lucas samt bearbetats med chefer, kollegor och vänner. När Läkartidningen möter honom en varm julidag är det med ett stort leende. Framåt kvällen väntar den första konserten sedan olyckan.

– Det är Machine Gun Kelly, det ska bli jättekul. Det är så fin stämning på konserter.

När konserter står på schemat kan sjukvårdarna vänta sig andra typer av skador än skrapsår, skavsår, fall i trappor eller epilepsianfall – vilka är åkommor som Lucas Lind kan behöva hjälpa till med en vanlig dag.

– Då kan uppemot 10 000 personer besöka Gröna Lund.

Stora artister tenderar att locka ung publik som sitter länge framför scenen för att haffa bästa platserna.

– Då händer det att vissa unga, som inte har så stor konsertvana, har varit lite för länge i solen, ätit och druckit för lite och sen kommer en massa människor och det blir trångt och jobbigt. Det händer att folk svimmar eller får panik, berättar Lucas Lind.

Då får dessa personer tas om hand i sjukstugan. Oftast är det inga avancerade läkemedel som behövs.

– Popcornsäcken är det mest använda läkemedlet. Popcorn och cola. Om de får sitta här och prata lite lugnt ett tag brukar allt bli bättre.