Läkare från alla världsdelar, förutom Afrika, möts årligen i den ambulerande fotbollscupen tillika kongressen. I år är det Wien som har stafettpinnen för evenemanget.
Någon som inte gärna släpper taget om stafettpinnen är lagkapten Gustav Christensen som till vardags arbetar som specialist inom hud- och könssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i Lund. Han leder laget på 25 fotbollsspelande läkare som kommer ifrån Arvidsjaur i norr till Malmö i söder.
Vad har ni för olika bakgrund?
– Vi är allmänläkare, ortopeder, öron-näsa-hals-läkare, narkosläkare och infektionsläkare och så vidare. Och allt från AT-läkare till överläkare och docenter. Den yngsta är 27 år och den äldsta 54.
En fördom skulle kunna vara att ortopeder är vassast på planen. Stämmer det?
– Haha! I vårt lag är nog stjärnan Olof Guterstam, specialist i allmänmedicin i Stockholm. Han var fotbollsproffs en kort period när han var yngre. ST-läkaren i allmänmedicin, Nassad Assad, är också en stjärna.
Trots den gemensamma nämnaren allmänmedicin bland stjärnorna beror vägen till vinst på fler faktorer.
– Vår styrka i laget är kollektivet. Alla får spela. Det är fantastiskt att det gått så bra ändå. Vissa av lagen från andra länder har ju möjlighet att ses och träna ihop. Vi hade ett träningstillfälle förra hösten och det kom en decimeter snö en timme innan vi skulle träna. Det blev lite rumphugget, inte jättebra.
Tvärtemot träningstillfället har laget levererat bra.
– Än så länge har det gått jättebra. I söndags var det match mot Kazakstan, där vann vi med 1–0. I måndags mötte vi Costa Rica, då vann vi med 3–2 och i gruppfinalen i går slog vi förra årets vinnare Colombia med 2–0.
Under onsdagen, när Läkartidningen når Gustav Christensen, är det vilodag.
– Och i morgon blir det kvartsfinal mot Spanien. Vi får se om vi går till final. Vi siktar på det!
Viljestyrkan kommer från genuin glädje för att sparka boll. Många har det i sig sedan barnsben, berättar Gustav Christensen.
– Det är många vuxna män här som blir barn på nytt. Det är otroligt roligt.
Mindre roligt enligt honom är att turneringen i dagsläget endast är för män »på grund av för stora fysiska skillnader mellan könen«, som flera deltagande länder hänvisar till.
Många länder, däribland Sverige, har försökt ändra på detta, men inte fått igenom sina önskemål då andra länder inte hållit med.
– Men vi har faktiskt en »mastersturnering« för läkare över 45 år också – och där får faktiskt kvinnor också vara med i alla åldrar. Det är i alla fall ett steg i rätt riktning, även om vi gärna vill ha ännu fler kvinnor med i framtiden, säger Gustav Christensen och tillägger:
– Om man vill vara med i laget kan man kontakta mig. Vi är alltid på jakt efter nya talanger.
Om fotbollsturneringen
Turneringen för läkare startade i Tyskland 2006. Sverige har deltagit sedan 2009, berättar Gustav Christensen.
Läs mer om årets upplaga i Wien här.
(uppdaterad 2023-07-06)