Nyligen lättade regeringen på »plånboken« och meddelade att regionerna får 100 miljoner kronor för att stärka förlossningsvården under sommaren.

Pengarna – som fördelas till regionerna utifrån folkmängd – ska enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) gå till insatser som stärker arbetsmiljön, nya arbetssätt och bemanning. Detta har Läkartidningen rapporterat om tidigare.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, tycker dock att regeringens budskap gällande de 100 miljonerna är missvisande.

– Jag tror inte i sak att det gör någon större skillnad. Mycket av det vi planerat för sommaren har vi redan planerat, säger han till Sveriges Radio, P4 Uppland.

– Vi står nu mitt i sommaren, och på sin höjd kan det vara en avlastning på det sättet att den ekonomiska pressen blir mindre. På sommaren har vi alltid bemanningslösningar som ibland kostar lite extra. Vi får se om vi kan använda det på det sättet, säger Mikael Köhler.