Enligt uppgift till Norrbottens-Kuriren väntade ett 20-tal patienter på placering på vårdavdelning på måndagsmorgonen. Den som väntat längst hade befunnit sig på akuten i 2 dygn och 23 timmar. Den äldsta patienten var 95 år.

På eftermiddagen hade trycket minskat något, men väntetiderna var fortsatt långa. Oftast handlade det om äldre och multisjuka, uppgav enhetschefen för tidningen.

Personal har också tagits ut på övertid. Situationen ska dock vara bättre än förra sommaren, som å andra sidan var osedvanligt tung.

Grunden till problemet är vårdplatsbristen. I vintras hotade Arbetsmiljöverket med vite på en halv miljon kronor om inte arbetsmiljön förbättrades. Och tidigare har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hotat med tio miljoner kronor efter att både vårdplatsbristen och väntetiderna på akuten kritiserats.

– Vi har haft en mer stabil situation på akuten sedan dess. Det ansträngda läget nu beror på sommarneddragningar av vårdplatser då personal ska ha semester, säger divisionschef Moa Bjerner till Norrbottens-Kuriren.

Bemanningen på Sunderby sjukhus har tidigare gjort att tre medicinavdelningar slagits ihop till en. Och efter det har sex sjuksköterskor sagt upp sig då de ansett patientsäkerheten hotad.

Peter Johansson, verksamhetschef för medicinavdelningarna säger att sammanslagningen gjordes bland annat för att förbättra arbetsmiljön. Han påpekar också att den inte ska vara permanent och att han gärna ser att sjuksköterskorna kommer tillbaka.

Läs även:
Nytt viteshot mot Norrbotten efter svåra läget på Sunderby sjukhus 
Region Norrbotten vill se avslag för Ivos miljonkrav: »Har inget lagstöd« 
Regionstyrelsens ordförande: »Jag är bekymrad över att vi inte har de vårdplatser som behövs« 
Ny öppenvårdsenhet ska avlasta akuten vid Sunderby sjukhus
Miljonvite hotar Norrbotten för platsbrist på Sunderby sjukhus