Det är ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, Janette Olsson (S), som bekräftat för Sveriges Radio P4 Skaraborg att akutmottagningen i Lidköping kommer att stängas.

Skaraborgare med akut behov av vård kommer i stället att köras till det nya akutsjukhuset i Skövde, som invigs om en vecka. Janette Olsson säger till radion att det nya akutsjukhuset kommer att ha god kapacitet att ta emot skaraborgarna.

Samtidigt som akutmottagningen i Lidköping flyttas till Skövde får Lidköping och Falköping utökat uppdrag, vilket i praktiken innebär att den elektiva vården utökas där.

Även barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin i Mariestad har hotats av stängning. När det kommer att ske blir återigen en fråga för ledningen för Skaraborgs sjukhus dit ärendet återförs.

I ett mejl till Läkartidningen skriver Janette Olsson att det finns en politisk enighet kring beslutet efter att gruppledarna har haft dialog, men att Sverigedemokraterna inte deltagit. Sverigedemokraterna bekräftar att partiet inte har varit med på överenskommelsen och att partiet fortfarande är emot en nedläggning av akutmottagningen.

Läs också:
Ytterligare nämnd får Skas på bordet
Styrelsen för Skaraborgs sjukhus om framtiden: Frågan är för stor för oss
Läkare riktar kritik mot ekonomisk genomlysning av Skaraborgs sjukhus
Trots sparkraven – sjukhuset i Lidköping får behålla akuten
Sjukhusstyrelse oenig – Tufft uppdrag för Skas sjukhusdirektör
Stor besparing på Skas – iva och akutmottagning bort enligt förslag