I onsdags (23 augusti) berättade vi i Läkartidningen att Region Gävleborg gått ut med ett pressmeddelande efter att en mässlingsjuk person besökt en hälsocentral i Gävle fredagen den 18 augusti. Det fanns en uppenbar risk att personen kunde ha smittat andra.

Regionen uppmanade alla som besökt hälsocentralen eller det intilliggande apoteket mellan 12:00 och 15:00 på fredagen att kontakta 1177.

Nu har Region Gävleborg lyckats identifiera ett tiotal personer som kan ha utsatts för smitta, uppger Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Robin Razmi, biträdande smittskyddsläkare i regionen, säger till radion att det främst var kunder som besökt apoteket under den aktuella tidsperioden på fredagen som man behövde få kontakt med. De som besökt hälsocentralen har vården haft bra koll på.

Eftersom tidsintervallet för att ge mässlingvaccin (inom tre dagar efter befarat smittotillfälle) passerats har de personer som kan ha utsatts för smitta i stället fått antikroppar mot mässling.