Läkaren Louise Carlsson har skadat sig på samma sätt som många av patienterna hon får ta hand om. Foto: Privat

Hallå där Louise Carlsson, hur mycket har ni att göra under sommarsäsongen?

– Det är ju inte bara fler patienter för att det är turister här utan det är även evenemangsbetonat. Det var O-ringen härom veckan och då hade vi längre öppettider och en mobil röntgen med personal ute på fjället. Och i juli var det några triathlonlopp och det var ganska stökigt. Vi hade ett större patientflöde än vad vi hade räknat med den veckan så det ska vi utvärdera inför nästa år. Och förra veckan var det fjällmaraton och då hade vi läkare på plats som körde bil mellan kontrollerna för att bedöma vilka deltagare som inte bör fortsätta.

Berätta om en vanlig dag på Åre hälsocentral.

– Fastän vi är en vårdcentral har vi oftast inte bokade patienter utan vi arbetar i ett akutflöde med drop in. Det handlar om vanliga vårdcentralsbesvär som blodtryck, intyg och diverse uppföljningar som blandas med ganska mycket frakturer och sårskador. Jag syr mycket och tvättar många smutsiga sår.

Var kommer de smutsiga såren ifrån?

– Det är vanligt att cykla på fjället här, inte bara på leder utan framförallt downhill i skidbackarna. Så under sommaren är det många som ramlar från cykel. De fallen vi ser på sommaren har en tendens att vara lite smutsigare och trasigare än på vintern. När patienter ramlar från cykel faller de ofta med överkroppen i backen först. Det är smutsiga sår, frakturer och hjärnskakningar. Större trauman mot huvud, rygg och mage skickas oftast vidare till Östersunds sjukhus, men vi har titt som tätt mjältar som blöder och ryggfrakturer som först tittar förbi hos oss.

Och på vintern?

– Under skidsäsongen är det mer knän och ben; vridningar och att man drar korsbandet. Men cykelfrakturer brukar bli fulare. Om downhill och annan cykling fortsätter växa kommer vi nog behöva nästan lika många läkare på sommaren som på vintern. Nu är vi fem, sex som jobbar i akutflödet på sommaren, på vintern är vi omkring tio.

Downhill låter inte skadefritt …

– Nej. Jag är själv gipsad efter en cykel-AW med jobbet förrförra veckan. Vill tillägga att det inte var någon alkohol inblandad! Jag gjorde en rejäl volt och flög av när jag cyklade i en blå backe. Jag blev rätt chockad. Jag bröt ett ben i handen så jag jobbar administrativt tills dess att jag blir av med gipset. Jag håller mig till fjällederna i fortsättningen. Det är lätt att få hybris på cykeln när det är så kul!