– Jag vill inte föregripa det, men av Tidöavtalet framgår att det ska kunna göras undantag. Då nämns sjukvård men det nämns också i kontexten plural. Jag utgår från att det inte är den kommunala sophanteringen som avses, säger Johan Pehrson.

Anmälningsplikt, eller informationsplikt, är en fråga där Sverigedemokraternas och Liberalernas inställning skiljer sig åt, där SD vill ha en stramare linje och L vill se just undantag för vissa verksamheter.

I Tidöavtalet framgår att ett förslag ska tas fram för hur myndigheter och kommuner ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i Sverige.

Där står också: »Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården.«

Sveriges Radios Ekot rapporterade nyligen att direktiven till utredningen är färdiga. Utredaren får inte på förhand några instruktioner om vilka verksamheter som ska uteslutas, enligt radion.

Men undantag kommer det sannolikt att bli, enligt Johan Pehrson – inte bara inom sjukvården.

– För Liberalerna är barnkonventionen central, det är också en svensk lag. Det är en internationell konvention som vi är satta att respektera, det förutsätter jag att den kommer att göras också i det här arbetet, säger han.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har sagt att informationsplikten är »en genuint svår fråga« men att hon är övertygad om att den krävs för att minska skuggsamhället.

Regeringens planer har mötts av skarp kritik från oppositionen och under onsdagen skrev Socialdemokraternas riksdagsledamot Morgan Johansson på X, tidigare Twitter: »Ett omänskligt förslag, främmande för Sverige och hämtat från extrema auktoritära system.«

Även Centerns partiledare Muharrem Demirok har uttalat sig: »I Tidöregeringens Sverige kommer lärare tvingas ange sina elever, vårdpersonal ska anmäla människor i nöd – och straffas om de vägrar. En skymf mot lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare. Tidöbåten styr allt närmre mot anständighetens avgrund.«

Även fackförbund som Läkarförbundet och Sveriges lärare, har kritiserat planerna och sagt att det inte ingår i en lärares yrkesroll att rapportera elever.

Läs också:
Utredaren väntar fortfarande på nya direktiv om informationsplikten
Regeringen dröjer med nya direktiv till utredning om anmälningsplikt
SKR tar ställning och protesterar mot anmälningsplikt av papperslösa
Skånskt borgerligt motstånd mot Tidö-punkt om att ange patienter
Majoritet i Västra Götaland säger nej till plikt att anmäla papperslösa
Vårdanställda lovar att vägra plikt att anmäla papperslösa i kampanj
41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet