Terese Nilsson (närmast i bild av de sittande) och Klas Ytterbrink Nordenskiöld (längst bort) under manifestationen i Göteborg. Foto: Extinction Rebellion Sverige

Det var i slutet av maj som ett hundratal klimataktivister, varav tre legitimerade läkare, deltog i en flera dagar lång aktion mot oljeindustrin som arrangerades av nätverket Extinction Rebellion. Vården var också representerad av andra yrkesgrupper, som psykologer, sjuksköterskor och folkhälsovetare. En del av manifestationen bestod av en blockad av infarten till en hamn i Göteborg. I samband med det greps ett flertal aktivister.

Två av de tre läkare som deltog i manifestationen har nu åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten, då de efter befallning av polisen vägrat att flytta på sig. Det är ett brott som kan ge böter eller som mest sex månaders fängelse. Flera andra aktivister utöver de två läkarna har åtalats. Bland bevisningen finns förhör, bilder och video.

De båda läkarna säger till Läkartidningen att de inte nekar till själva händelserna, men att de förnekar brott.

– Jag vidgår hela händelseförloppet, men jag anser inte att det är ett brott att hindra klimatskadlig verksamhet och uppmärksamma klimatkrisen. Jag anser att jag agerat med nödrätt, att situationen är så pass akut att det är okej att göra på det här sättet, berättar Klas Ytterbrink Nordenskiöld, ST-läkare i allmänmedicin och doktorand vid Karolinska institutet.

Terese Nilsson, också hon ST-läkare i allmänmedicin och doktorand, tänker likadant.

– Klimatkrisen är ett akut skeende som vi vet hotar hälsa, liv och egendom. Och för att påkalla uppmärksamhet gjorde jag det här inom ramen för demonstrationsfrihet och anser att åtalet borde ogillas.

Båda berättar att åtalet var förväntat. En del av förberedelserna var att tänka igenom hur långt man ville gå och förstå konsekvenserna.

– Å ena sidan gör det mig ledsen att straffas för att ha uppmärksammat hur allvarligt läget är för vår framtida hälsa, å andra sidan känns det bra att få förklara för rättsväsendet och samhället vad jag gjort och varför. Det är en viktig del i de här aktionerna: att ta ansvar och förklara, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Terese Nilsson poängterar också att det var viktigt för henne att aktionen var städad och fredlig, inte minst eftersom man är »blåljuskollegor« med polisen.

– Det är viktigt att behålla sitt lugn och att det går lugnt till gentemot polisen. Man har ju haft kontakt med polisen i jobbet – bedömt någon på häktet eller undersökt någon på akuten som polisen haft koll på.

De båda läkarna berättar att deras engagemang till stor del bottnar sig i att de vill stå upp för forskning och vetenskap som visar tydliga samband mellan klimatkrisen och hälsa.

– Jag har alltid varit en extremt duktig och laglydig person; jag gick ut med bäst avgångsbetyg på gymnasiet, och läste till läkare – jag är »ultraduktig«. Men sedan har jag successivt blivit väldigt desillusionerad, säger Terese Nilsson.

Hon refererar till forskning och rapporter, bland annat en från Umeå universitet som pekar på att ungefär 7 600 människor årligen dör i förtid i Sverige på grund av luftföroreningar. Hon har gradvis engagerat sig mer och mer i klimatfrågan med föreläsningar, medborgarförslag och annat. Men hon kände också att frustration över att det gick så långsamt att få till förändring. Det ledde till engagemanget i Extinction Rebellion.

– Vi har en tsunami som kommer mot oss i slowmotion. Varje tiondels grad spelar enormt stor skillnad för morbiditet och mortalitet, säger hon.

Förhandlingarna i tingsrätten äger rum nu i augusti och i september.

Läs även:
Läkare gripen under klimataktion i Göteborg: »Gör mig bedrövad« 
De är läkare och klimataktivister: »Vi som kår måste tala högre om hotet«

Läs mer om klimatförändring och hälsa på Läkartidningens samlingssida.