Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har beslutat att tills vidare återkalla legitimationen för en läkare i södra Sverige som förra året dömdes till nio månaders fängelse. Återkallelsen kommer efter en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Läkaren dömdes i december förra året av tingsrätten för två fall av sexuella övergrepp mot kvinnliga patienter samma år. Enligt åtalet ska han ha tagit på kvinnornas bröst och underliv.

Läkaren själv nekar till brott och hävdar att domen är felaktig och att ansvarsnämnden saknar tillräcklig grund för att återkalla hans legitimation. Nämnden har dock inte gjort någon egen utredning, utan utgår från tingsrättens bedömning i fallet.

Domen har överklagats och inte vunnit laga kraft. Ansvarsnämnden anser ändå att det redan nu finns skäl att återkalla legitimationen för att skydda allmänhetens förtroende för sjukvården.

Läs även:
Läkare misstänkt för sexövergrepp på två patienter i södra Sverige åtalad
Läkare häktad efter misstänkta sexbrott