För att lyckas lösa sommarbemanningen meddelade sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson i våras att Kronobergs läns intensivvårdsplatser behövde centraliseras till Växjö under sommaren. Därmed skulle Ljungbys två Iva-platser stängas under åtta veckor.

Efter några veckors ryktesspridning betonade Anna Zelvin (KD), förste vice ordförande i regionstyrelsen, att sommarstängningen inte skulle betraktas som »början till slutet« för Ljungby som akutsjukhus. Och nu är platserna öppna som vanligt igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Arbetet på akutmottagningen i Ljungby har flutit på i sommar, trots avsaknaden av Iva-platser, rapporterade Smålänningen nyligen.

– Det fanns en jättestor oro innan sommaren, man visste inte riktigt hur det skulle bli. Man var orolig över att Iva-personalen inte skulle kunna hjälpa när det behövdes. Men de har kommit och medverkat vid de patientbedömningar som de brukar vara involverade i på akuten i vanliga fall. Oron har inte blivit besvarad i den frågan, de har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, sa Nathalie Arrabi, avdelningschef på akutmottagningen i Ljungby, till Smålänningen.