Även om det fortfarande är viktigt att prioritera Lycksele BB, säger regionstyrelsens ordförande socialdemokraten Peter Olofsson till Sveriges Radio P4 Västerbotten att det är orimligt att tänka sig att regionerna ska klara den ekonomiska krisen om de inte får mer pengar.

Region Västerbotten har bland annat 930 miljoner i ökade kostnader för pensioner på grund av inflationen, och att regionen ska behöva skära i sjukvården utifrån dom premisserna är inte rimligt, säger han till radion.

Läkartidningen har följt turerna kring Lycksele BB, bland annat har vi rapporterat att det uppskattningsvis skulle kosta tre miljoner kronor per månad – eller minst 36 miljoner per år – att driva förlossningen i Lycksele. Men trots den ekonomiska utmaningen bekräftar alltså Peter Olofsson för radion att satsningen på Lycksele BB ska prioriteras. »Vi måste se till att vi har vård i hela länet och där är Lycksele BB en viktig del«, säger han.

Läs även:
Förlossningen i Lycksele uppskattas kosta tre miljoner kronor i månaden
Lättnad och sorg efter beskedet om förlossningen
Så ska förlossningen i Lycksele räddas
ST-läkare protesterar mot stängd förlossning vid Lycksele lasarett