Mats Börjesson.

Den erfarne VM-läkaren Mats Börjesson har många ess i rockärmen. Förutom att ha jobbat med damlandslaget sedan 2009 är han professor på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, där han forskar om fysisk aktivitet och hälsa samt idrottsmedicin. Därtill är han även lagläkare för Gais sedan 1995 samt arbetar som överläkare på Östra sjukhuset.

När Läkartidningen når honom är klockan nio i staden Hamilton på Nya Zeeland.

Fotbolls-VM för damer äger rum mellan den 20 juli och den 20 augusti 2023 i Australien och Nya Zeeland. Rutinerna för läkare ser annorlunda ut än tidigare.

– Under EM 2022 då det fortfarande var mycket med covid, fick vi jobba mycket mer än vid tidigare turneringar.

Sedan dess har man högre medicinsk bevakning i damlandslaget, vilket även Göteborgs universitets tidning Akademiliv skrivit om.

– Förut var vi en läkare på varje match men nu är vi två. Det innebär att en av oss kan följa eventuella skador eller medicinska händelser från bänken via en egen monitor. Med den kan man få en uppfattning om skadeläget; man kan se skadan i olika vinklar, i repris och i slow motion, vilket gör monitorn till en värdefull hjälp vid till exempel skallskador.

Dessutom kan läkaren som följer spelarna via monitorn informera sin läkarkollega som har en mer rörlig roll, via öronsnäcka.

– Det märks att lagen lägger allt större vikt på den medicinska sidan för att optimera förutsättningarna för spelarna.

Det medicinska teamet under VM består av Mats Börjesson, medicinare och hjärtläkare, Houman Ebrahimi, ortoped och huvudansvarig under VM, och Sadesh Balasingam, allmänläkare. Därtill finns tre fysioterapeuter, en idrottspsykolog och en fystränare.

– Vi arbetar ju i team med att kombinera medicinsk och fysiologisk data för att optimera prestation och förhindra skador.

Spelarnas rörelser och hjärtfrekvens mäts exempelvis med hjälp av en dosa, en slags GPS, som sitter mellan skulderbladen.

– Med hjälp av den ser vi till exempel vilken procent av maxpuls spelarna arbetat på. Vi tittar också på löpmetrar och hastigheter. Den informationen väger vi samman med den medicinska informationen samt regelbunden monitorering av sömn, stressnivå och infektionssymtom.

När Mats Börjesson började var den här typen av mätningar ovanliga – GPS var inte ens tillåtet att bära.

– Mycket har utvecklats de senaste femton åren, säger Mats Börjesson och tillägger:

– Den här datan analyserar vi över tid, för att försöka förutspå överbelastning och bedöma eventuell ökad risk för skador. Inom damidrotten är det också viktigt att ha koll på menstruationen.

Hur påverkar all denna data skadorna inom fotbollen? Blir det färre skador för att ni har mer information?

– Det har tyvärr inte blivit färre skador. I och med att prestationen optimeras har också spelets hastighet ökat och det innebär att energin i våldet vid kollisioner ökat. Jag skulle säga att vi med god monitorering av spelarna, inklusive data, faktiskt bidragit till att skadorna åtminstone inte blivit ännu fler.

Vilka skador är vanligast?

– Inom fotbollen är det ju oftast lindrigare saker som fotledsstukningar, kontusioner och muskelbristningar på nedre extremiteten. Korsbandsskador är allvarliga, men relativt sällsynta och vanligare bland damerna än herrarna.

Och de värsta?

– Det är ju hjärtstopp. Jag forskar på hur man ska förhindra dessa. På arenorna är vi förberedda för det allra allvarligaste som hjärtstopp och nackskador. Jag har dock, som tur är, ännu aldrig varit med om hjärtstopp på någon match.

Vid akuta skadelägen ute på plan berättar Mats Börjesson att han som läkare alltid har en dialog med såväl tränare som spelare.

– Man gör ett tecken för byte om man behöver ta ut spelaren. Det respekterar alltid tränaren – i Sverige åtminstone. Om det är stora pengar inblandat i matcherna har det förekommit fall där tränaren inte lyssnat på läkaren, vilket kan bli ett etiskt dilemma för ansvarig läkare.

Enligt Mats Börjesson inträffar det sällan att spelaren prompt vill vara kvar, fastän skadan inte tillåter.

– Det händer att spelare får smällar mot huvudet, blir förvirrade och vill vara kvar. Men när man pratar med dem och förklarar läget brukar det gå bra. Vid misstänkt hjärnskakning ska spelaren alltid tas ur spelet, och läkaren bestämmer när och om spelaren kan återgå i spel.

Under onsdagen möter Sverige Argentina, och på hälsosidan beskrivs läget som stabilt.

– Tränarna diskuterar med oss i det medicinska teamet vilka som är tillgängliga för spel eller om det finns några begränsningar hos några spelare, sedan bestämmer tränaren efter det, säger Mats Börjesson och fortsätter:

– Vi har haft en bra inledning på turneringen och skadeläget ser bra ut. Sedan fick vi nyss veta att vi ska spela åttondelsfinal mot USA den 6 augusti. Då är det utslagningsmatch. Det blir tufft förstås.

Hur är det att jobba utomlands så mycket som du gör?

– Det är väldigt spännande, man får uppleva mycket roligt inom idrotten och forskningen. Det är visserligen mycket komp och semester på mitt vanliga jobb som går åt till detta. Andra läkare gör andra saker av sin komptid, men det här är mitt fritidsnöje.

Bakgrunden är att han alltid har varit intresserad av idrott.

– Jag spelade fotboll själv på låg nivå. Det här blev väl ett sätt att få vara med i fotbollen på högre nivå. Intresset för fotbollen är avgörande för engagemanget, säger Mats Börjesson.