Det är ungefär tre månader sedan Världshälsoorganisationen (WHO) förklarade det globala hälsonödläget gällande covid-19 för avslutat, även om sjukdomen fortfarande ses som en risk. WHO fortsätter att följa utvecklingen av viruset, och nu har man sett att varianten EG.5 blivit allt vanligare.

EG.5 bedöms utgöra en låg hälsorisk på global nivå, i linje med XBB.1.16, vilken också är känd som Arcturus och upptäcktes i mars. Symtomen ska vara desamma som tidigare omikron. Men genom sin förmåga till tillväxt och att undvika immunförsvar, kan den bli dominerande i vissa länder eller till och med globalt, uppger WHO i en riskbedömning. Folkhälsomyndigheten i Sverige påpekar också att modeller från bland annat Storbritannien pekar på att Eris har en tillväxtfördel gentemot andra varianter, rapporterar Aftonbladet.

Christina Pagel, professor vid University College London, säger till Guardian att varianten kan bli dominerande, men att inget tyder på värre sjukdom.

– Den kommer förmodligen orsaka en våg av fler fall och alla de problem det medför, som fler sjukhusinläggningar och postcovid, men det finns i nuläget ingen anledning att tro att det blir värre än tidigare vågor det här året, säger hon till tidningen.

Enligt WHO stod EG.5 för drygt 17 procent av de rapporterade fallen vecka 29 globalt sett, att jämföra med mindre än 8 procent en månad tidigare.