Varianten kallas BA.2.86 och fyra fall registrerades under tisdagen enligt Folkhälsomyndigheten, vilket Aftonbladet var först att rapportera om .
Fallen har hittats i flera regioner och det finns just nu ingen koppling mellan dem och utlandsresor, uppger myndigheten.
– Det innebär att varianten cirkulerar i Sverige, och att det såklart finns många fler fall än de vi registrerat. Men hur utbredd den är och om den ökar vet vi ännu inte, säger Emmi Andersson, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Varianten, som i media gått under namnet Pirola, har väckt viss uppmärksamhet världen över då den har ett stort antal mutationer, drygt 30, i spike-proteinet som viruset använder sig av för att ta sig in i cellerna.
En farhåga är därför att viruset lättare tar sig förbi immunförsvaret jämfört med andra varianter som cirkulerar just nu. Men ännu vet man inte om så är fallet.
– Väldigt lite är känt än så länge. Men inget tyder på att man blir sjukare av den här varianten eller att sjukdomsbilden är annorlunda, säger Emmi Andersson.
Enligt henne är det inte förvånande att BA.2.86 nu nått Sverige. Danmark har haft flera fall de senaste dagarna, och den har hittats i flera europeiska länder liksom i flera världsdelar.
Hur pass oroade är ni?
– De nya fallen ändrar inte vår bedömning över det epidemiologiska läget, men vi följer utvecklingen noga. Och det är bra att följa de rekommendationer som finns angående vaccinering mot covid-19 inför höstsäsongen, säger Emmi Andersson.
Folkhälsomyndighetens bedömning utifrån vad som är känt hittills, är att dagens vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom och död även när det gäller nya BA.2.86.
Och de läkemedel som finns mot covid-19 väntas fungera lika bra som tidigare eftersom det fortfarande handlar om en omikron-variant.
Både Världshälsoorganisationen, WHO, och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har haft BA.2.86 under övervakning en tid. Den är däremot i nuläget inte klassad som en »variant av särskild betydelse« (VOC).
Den variant av coronaviruset som dominerar i Sverige i nuläget kallas EG.5.1, eller Eris, och om den nya kommer att ta över smittspridningen återstår att se.