Gruppbild på alla som kunde mötas för foto. Övre raden: Karl Arheden, Olle Rådfeldt, Jacob Wredenberg Ljunggren, Kristoffer Ljungdahl och Ingrid Fritz Hansson. Nedre raden: Sofia Wikander och Karin Österberg. Foto: Privat

Snart är sommaren – och sommarvikariaten – slut. Något som inte tar slut däremot är gemenskapen i kompisgänget på tolv personer som bestämde sig för att åka till Gotland och jobba över sommaren.

De ville inte skingras som grupp bara för att utbildningen var över.

– Vi jobbar som underläkare på lite olika avdelningar på Visby lasarett. Jag jobbar på barnmedicin, andra är på internmedicin, ortopeden, kirurg och infektion. Vissa av oss är här för att satsa på AT, medan några av oss är här bara över sommaren.

Varför det blev en sommar på Gotland beror inte bara på hav och kilometerlånga stränder.

– Jag är från Sollefteå, fast min mamma och flera släktingar bor här på ön så jag ville komma hit. En annan i gänget har liknande koppling och ytterligare en är från Gotland. Sedan har ett par stycken av oss föräldrar som har sommarhus på ön, berättar Karin Österberg.

Det föll sig alltså naturligt att gänget tog sitt pick och pack för en Gotlandssommar.

– Det blev lite av en dominoeffekt att vi alla åkte hit eftersom vissa av oss hade koppling och andra ville haka på.

Läkargänget på tolv personer hyr inte ett stort hus tillsammans, som man skulle kunna tro – men nästan.

– Det är lite lurigt att hitta boende under sommaren. Många ser det ju som lukrativt att hyra ut veckovis, men jag bor i en schysst lägenhet nära sjukhuset.

Gänget bor i lite olika konstellationer men består i alla fall av två kollektiv.

– Ett girlcave och ett mancave. Jag har då turen att bo i ett girlcave med mina bästa tjejkompisar, säger Karin Österberg.

Nyexaminerade läkaren Karin Österberg berättar om hur det är att – tillsammans med sitt kompisgäng – vikariera på Gotland under sommaren. Foto: Privat

När gänget inte jobbar gör de Gotland.

– Det har ju varit medeltidsveckan så vi hade en lite större AW då och drack mjöd. Annars har det blivit en hel del utflykter och häng i sommarhusen som vissa av oss haft tillgång till. En av mina kursare, Ingrid, arrangerade dessutom midsommar för oss i Visby och så var vi hos Olle i Vamlingbo en annan helg. Det var kul!

Dessutom inleddes sommaren med en läkarfest, vilket gänget som nyligen lämnat studentlivet inte tackade nej till.

– Det var en kul start. Det var ST-läkarna här på Gotland som hade anordnat det, så då fick man träffa lite olika människor.

Karin Österberg berättar att många underläkare, AT-läkare och ST-läkare på Gotland kommer från Uppsala universitet.

– Universitetet har ett nära samarbete med Visby lasarett vilket innebär en möjlighet för oss att få praktik här. Vi läkare på Gotland kallar oss Uppsalamaffian eftersom det är ett sådant stort inflöde av studenter från Uppsala.

Det skapar en samhörighet utöver hennes eget gäng. Dessutom finns en lokal intill lasarettet som ytterligare sammanflätar läkarna. Den fungerar lite som en mötesplats där man kan stöta och blöta bekymmer eller lätta på hjärtat när man behöver.

– Vi brukar ses på lunch där, på AT-villan som den kallas. Det är en lokal för yngre läkare och det är en bra plats när man behöver få lite stöd. Det kan vara mycket att processa ibland.

Karin Österberg berättar att hon och vännerna än så länge trivs bra som läkare, men att den nya yrkesrollen också frambringar en del grubblerier.

– Vi har nog alla lite upp- och nedgångar och en del existentiella frågor som dyker upp. Till exempel undrar man ibland om man verkligen borde ha så mycket ansvar och det kan också vara läskigt att se olika sjukdomar. Det är bra att ha lite bollplank, säger Karin Österberg.

För hennes del har vikariatet på barnkliniken gett mersmak – och varit ett bra bollplank vid nya situationer – hon har jobbat dagtid och har haft möjlighet att konsultera med erfarna kollegor på plats.

– Det har varit en lyx för mig att jobba kontorstider och träffa seniora kollegor. Det är en väldigt trevlig klinik. Sedan har det varit mycket »hands on« med undersökningar och så, vilket har varit roligt. Förra sommaren var jag underläkare på kardiologen och då var det mer arbete vid datorn.

Fem i kompisgänget kommer att fortsätta arbeta på Gotland. För Karin Österberg bär det av mot Sundsvall och AT-tjänstgöring. Det känns inte helt främmande att komma dit då hon är från Sollefteå.

– Jag trivs egentligen jättebra på Gotland så det är med lite vemod jag flyttar. Jag och min kille, som också är en del av kompisgänget här, flyttar dit ihop i höst. Jag ska börja min AT och han ska börja vikariera på akuten i väntan på AT.

Men tills dess förlänger hon sommaren på Gotland ett tag till. Gärna med glass när plikten inte kallar.

– Det finns en otrolig gotländsk glass här, det är lemon curd med minimaränger. Otrolig.