Läkartidningen har tidigare skrivit om Styrsö vårdcentral på västkusten som drabbats av inställda båtturer till följd av ovädret Hans. En bit västerut i Norge, i synnerhet på Østlandet, är läget desto värre. Det stigande vattnet och de översvämmade älvarna har orsakat förstörda vägar, broar och hus.
Norges motsvarighet till public service, NRK, rapporterar på fredagsmorgonen om stängda tågsträckor på Bergensbanen och Dovrebanen. Det är heller inte möjligt att köra på riksväg 7 mellan öst och väst.
I Hønefoss, i Ringerike kommun, har närmare 2000 personer blivit evakuerade från sina hem, rapporterar NRK.
I distriktet Hallingdal (som består av sex kommuner), en bit ovanför, är förödelsen stor. På onsdagen skickade norska regeringen två hälsoteam från Oslo universitetssykehus (OUS) för att bistå med kommunala hälso- och omsorgstjänster i Ål kommun, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
När Läkartidningen når överläkaren och samordningsledaren Christoffer Boge är han tacksam över de två vårdteamen bestående av teamledare, läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal.
– Hallingdal är ju ett av de värst drabbade distrikten. Vi har haft stora problem med översvämningar från älven som har gått över både större och mindre vägar. Det har varit jordras och kollaps av broar, säger Christoffer Boge och fortsätter:
– Stora delar av Hallingdal var i perioder helt isolerade. Flera mindre områden är också avskärmade från resten av Hallingdal, som Nesbyen – där är vägarna avspärrade i alla riktningar, säger Christoffer Boge på torsdagen.
Nesbyen, som Läkartidningen besökte i maj, skärmades av när alla vägar till orten stängdes av under två dagar.
Ståle Onsgård Sagabråten, specialist i allmänmedicin och fastläkare i Nesbyen, berättar om situationen i ett mejl till Läkartidningen:
»Här stod vattnet upp till hälsocentralen och källaren fylldes med vatten. Fibernätet försvann, men vi har kunnat jobba med 4G och hållit mottagningen i gång«.
På det stora hela har sjukvårdsarbetet trots allt gått bra, menar Ståle Onsgård Sagabråten. Han tror att goda beredskapsplaner har varit en nyckelfaktor, liksom fastläkarnas arbete och kommunöverläkarna som ingått i kommunernas krisstaber.
»Jag tror beredskapen i Hallingdal gjorde intryck på hälsomyndigheterna centralt – vi fick faktiskt en personlig hälsning från hälsominister Ingvild Kjerkol och en av hennes statssekreterare«, berättar Ståle Onsgård Sagabråten.
Överläkaren och samordningsledaren Christoffer Boge berättar vidare att flera tusen människor i distriktet Hallingdal har evakuerats från sina hem.
– Ett problem är tillgången till medicin för en del människor. Vissa har inte fått med sig läkemedel och de kan inte återvända till sina hus.
Därtill har födande kvinnor evakuerats.
– Vi hade en födsel i Hallingdal som gick bra, annars har födande evakuerats med helikopter till Ringerike sjukhus.
I vissa områden har läkare inte kunnat ta sig till jobbet – och Christoffer Boge berättar om en allmänläkare i en by som nyligen arbetade 36 timmar i sträck på grund av personalbrist.
– Vi har läkare som är isolerade som inte kunnat ta sig till sina jobb. Det är också flera som varit utomlands på semestrar och inte kunnat ta sig hem.
I övrigt beskriver Christoffer Boge läget i svårt drabbade Hallingdal som stabilt.
– Trots att vi är nästan 25 000 personer har vi inte haft några större akutmedicinska händelser. Men att det ändå gått bra är helt avhängig tillgången till helikoptrar. Vi har ganska bra helikopterresurser.
Under fredagen fortsätter såväl räddningsarbeten och evakueringar som speciallösningar i sjukvården. Statsminister Jonas Gahr Støre, justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl och olja- och energiminister Terje Aasland besöker under fredagen Ringerike kommun och Gran kommun angående konsekvenserna av extremvädret Hans. Det framgår av ett pressmeddelande på norska regeringens hemsida.