– Vi befinner oss i en ekonomisk vinter, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff på torsdagen.

Ändå tror Sveriges Kommuner och regioner, SKR, att den svenska ekonomin i år går bättre än tidigare beräkningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Regionerna väntas få sex miljarder mer att röra sig med i år jämfört med tidigare prognoser.

– Trots att vi nu är inne i en lågkonjunktur har vi en extremt stark arbetsmarknad, vilket gör att skatteunderlaget ökar starkare i år än vad vi tidigare hade räknat med, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog till radion.

Men till nästa år kan inte de ökade skatteintäkterna balansera upp de högre räntorna och inflationen. För regionernas del skriver SKR därför upp sin prognos för underskottet från 20 till 22 miljarder kronor.

SKR har tidigare vid flera tillfällen flaggat till regeringen om behovet av mer pengar. Även Elisabeth Svantesson påtalade under torsdagens pressträff att kostnaderna ökar för kommuner och regioner nästa år. Hon utlovade satsningar på 40 miljarder kronor i höstens budget, utan att nämna hur stor del av den potten som kommer att gå till regionerna.

– Vi kommer inte lämna välfärdens verksamheter i sticket, sa hon.

Läs också:
Regionernas underskott »värre än under 1990-talskrisen«
Regionerna blöder pengar – kräver att staten agerar snabbt