Sms:et gick ut mitt på tisdagen, skriver Piteå-Tidningen/Norrbottens-Kuriren. I det stod: »I och med det pressade vårdplatsläget som nu är så går samtliga verksamheter samman för att hjälpas åt att bemanna upp avdelning 53 för att skapa fler slutenvårdsplatser«, citerar tidningen.

Avdelning 53 är kirurgisk akutvårdsavdelning. Sjukhuset vill öppna fyra vårdplatser, vilket kräver tre sjuksköterskor och tre undersköterskor per dygn. Med Sms:et hoppas regionen att frivilliga ska gå in och ta extrapass.

Bakgrunden är ett ökat tryck på akuten de senaste dagarna, där patienter har blivit liggande så länge som tre dygn. Enligt verksamhetschef Magdalena Bäcklund har sommaren fram till nu flutit på bra, och det akuta läget är inget man hade kunnat planera för.

Sms:et har gått ut till all berörd personal, oavsett om de är på semester eller ej. Redan samma dag som meddelandet gick ut, hörde anställda av sig.

– Vi har fått svar från flera avdelningar som hjälper till. Nu har det gått så kort stund sedan utskicket så vi har inte löst bemanningen ännu, sa hon till tidningen på tisdagen.