I sociala medier fanns det under coronapandemin både ett »Team Tegnell« och ett motsatt läger som stundtals var högljutt och även ofta passerade en anständighetens gräns i sina kommentarer. Att ständigt vara tillgänglig var dock en del av statsepidemiolog Anders Tegnells och Folkhälsomyndighetens strategi för att hantera coronaviruset och »ett sätt att hålla ryktesspridningen i schack«, har han förklarat i en längre intervju i Läkartidningen i februari 2020.

Anders Tegnell var statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten åren 2013–2022. Under coronapandemin blev han ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19 och det uppstod ett intresse för hans person i hela världen. Det var en dramatisk tid, som han valt att berätta om i bokform. »Tankar efter en pandemi« har han skrivit i samarbete med journalisten och författaren Fanny Härgerstam.

Enligt pressmeddelandet från förlaget (Natur&Kultur) ligger fokus i boken på Sverige, men läsaren kommer även att få inblickar i andra delar av Anders Tegnells liv och yrkesgärning. Anders Tegnell hoppas, enligt förlaget, att boken kan bli en pusselbit för den som vill förstå vad som hände under pandemiåren och kunna »bidra till lärdomar inför nästa pandemi«.

Nyfikna läsare får vänta på boken, som beräknas komma ut på bokdiskarna 3 november i år.