Styrsö vårdcentral tar emot patienter i lokalen på ön samt besöker Asperö, Brännö och Vrångö och en rad mindre öar året runt via Styrsöbolagets båtar eller med ambulansbåt.

Sedan tisdagen är en del av resorna inställda på grund av ovädret Hans som skapat översvämningar i Göteborg och högt vatten ute i skärgården.

– Det började i går förmiddag. Det är bekymmersamt, många båtar kan inte lägga till, säger Henrik Åhsberg.

– I vanliga fall åker vi främst till patienter med kommunala båtar (Styrsöbolagets reds anm.), men nu får vi lappa och laga.

Styrsö vårdcentral, som ligger på en ö i Göteborgs skärgård, har två problem i nuläget:

– Dels handlar det om att medarbetarna ska kunna ta sig till jobbet. Men de har varit förutseende och gett sig av hemifrån tidigare än vanligt, så det har gått bra ändå, säger Henrik Åhsberg och berättar om det andra bekymret:

– Dels är det ju patienterna på öarna där vi bara har båtförbindelse. De kan inte ta sig till vårdcentralen. Vi jobbar tajt med hemsjukvården som sitter i samma hus som oss och vi får ta hjälp av vår ambulansbåt – men det som kan vänta får vänta.

Under tisdagen tvingades Henrik Åhsberg och hans kollegor tänka om.

– Patienterna kunde inte ta sig hit så det blev en del avbokningar, telefonsamtal och digitala besök. Primärvården här ute får ibland improvisera, konstaterar han.

Onsdagen har börjat något bättre, men besöken ute på öarna är inställda tills vädret är mer stabilt.

– Och för det akuta tar vi hjälp av ambulansbåten. Helikoptern kan ju inte åka om det blåser för mycket.

Lyckligtvis kan ambulansbåten – som både har ambulansbil och cyklar ombord – köra i alla väder. Henrik Åhsberg har i alla fall inte varit med om något annat.

– Sedan några år tillbaka har vi tillgång till den här fantastiska båten som sköts av ett rederi i skärgården. Vi har nära samarbete med den och personalen ombord har tillgång till patienternas journaler.

Henrik Åhsberg beskriver ambulansbåten som »säker i alla väder«.

– Den är ju bemannad av vana sjömän. Företaget som står bakom den jobbar annars på Nordsjön med leveranser av delar till vindkraftverk bland annat. De är vana vid hårt väder.