– I grunden handlar det om att vi tycker att Sus har fått helt orealistiska förutsättningar för att klara sin budget och sitt uppdrag, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelsen, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Under sjukhusstyrelsens senaste möte föreslog han att man skulle be regionstyrelsen om mer pengar på grund av det bistra ekonomiska läget och det väntade rekordstora underskottet, men blev nerröstad av styret och Sverigedemokraterna. Nu har både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skickat brev till regionens revisorer, med budskapet att styrelsen riskerar att nekas ansvarsfrihet men att de själva inte kan hållas ansvariga.

Sjukhusstyrelsens ordförande Maria Berglund (KD) menar dock att läget inte är så kritiskt ännu att det motiverar en ansökan till regionstyrelsen om ett ekonomiskt tillskott.

– Det finns mycket mer kvar att göra i organisationen, så vi har sparat det verktyget, säger hon till radion.

Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus väntar under tisdagen ett möte mellan revisorerna och SKR, Sveriges Kommuner och regioner, om nämndsledamöters ansvar.

Läs också:
Mörk ekonomisk prognos i Skåne
Revisorer: Orealistisk budget i Skåne