Nefrologen Maen Yousef är frihetsberövad i Libanon. Till vardags arbetar han på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Privat

Det var den 12 augusti 2022 som läkaren Maen Yousef slutade skicka lägesrapporter till frun om semesterresan i Syrien. Han var där för att besöka sina föräldrar och syskon, men när han skulle ta flyget från Beirut, i Libanon, till Stockholm hörde frun inte längre från honom.

Elsa Backberg Dahlén, vårdenhetschef på njursektionen på Mälarsjukhuset, berättar om förloppet för Läkartidningen.

– Det tog veckor innan hans fru fick veta var han befann sig. Efter kontakt med polisen och UD fick hon reda på att han var frihetsberövad i Libanon. Han har inte kunnat ha någon direktkontakt med sin fru eller sina barn under den här tiden, berättar Elsa Backberg Dahlén.

Hon har arbetat med Maen Yousef på Mälarsjukhuset sedan 2005. Han är internmedicinare och specialist i njurmedicin och arbetade som sektionsledare på njuravdelningen.

– Han är väldigt omtyckt, väldigt respektfull. Det finns ingen prestige över honom, han älskar att utbilda och sprida kunskap, särskilt till yngre läkare, säger Elsa Backberg Dahlén.

2015 prisades han för sin förmåga att handleda ST-läkare, vilket Läkartidningen uppmärksammade.

Hans frånvaro beskrivs som väldigt kännbar då det är ont om specialister i njurmedicin.

– Hans kunskap och engagemang för njurvården är oerhört saknad. Han är även studierektor för ST-läkarna.

Under året har Elsa Backberg Dahlén, som är sjuksköterska i grunden, och andra läkare, sjuksköterskor och övrig personal engagerat sig i en Facebookgrupp med syftet att få hem kollegan Maen Yousef.

Och frun får information om läget med jämna mellanrum.

– Hon har en kontaktperson, en svensk advokat, och han har även en advokat i Libanon, berättar Elsa Backberg Dahlén.

UD kan bekräfta att Maen Yousef fortfarande är frihetsberövad – och att en rättsprocess är på gång.

UD:s presstjänst skriver följande i ett mejl:

»UD känner till att en svensk medborgare, en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Svealand, frihetsberövats i Libanon i augusti förra året. Ambassaden i Beirut arbetar med ärendet och lämnar konsulärt stöd, bl.a. genom besök. Mannen företräds/representeras av advokat. Rättegången ska inledas i september.«

Anledningen till frihetsberövandet är att han är misstänkt för spioneri, berättar Elsa Backberg Dahlén – något som låter helt otänkbart i hennes öron.

– Vi vet att han är oskyldig, säger hon och fortsätter:

– Vi är väldigt oroliga för vi vet att han har haft det tufft som fängslad. Han har fått vänta länge på läkarvård, han har inte möjlighet att sköta sin hygien och tandhälsa och har inte sett solen på ett år, enligt de uppgifter Elsa Backberg Dahlén fått via fruns kontaktperson.

Även Malin Bohlin, ordförande i Sörmlands läkarförening, är orolig för hans välbefinnande – liksom medlemmar i föreningen och andra medarbetare på sjukhuset.

– Vi är jätteoroliga och bestörta av situationen. Och vi tror och utgår från att han är oskyldig till det han är anklagad för.

Hur har facket hanterat situationen?

– Som fackförbund i Sörmland är möjligheterna att göra något åt den primära situationen begränsade, men vi och arbetsgivaren har varit väldigt eniga om en lösning där den ekonomiska situationen i relation till anställningen i alla fall inte påverkas, säger Malin Bohlin.

Även Malin Bohlin påpekar att Maen Yousefs frånvaro är något som märks.

– Det blir ju en högre belastning på de njurläkare som arbetar. Jag vet att den sektionen är mer beroende av hyrläkare nu. Som individ drog han ett stort lass, säger Malin Bohlin.

Nu hoppas Malin Bohlin, Elsa Backberg Dahlén, hans familj samt övriga kollegor på Mälardalens sjukhus att rättegången, som inleds i september, leder till att Maen Yousef frisläpps.

Läkartidningen har även varit i kontakt med verksamhetschefen för medicinkliniken på Mälarsjukhuset som väljer att inte kommentera fallet.