Vaccinet, en enda injektion, får nu ges till kvinnor som befinner sig mellan vecka 32 och 36 i sin graviditet för att skydda barnet de första sex månaderna från födseln, enligt ett uttalande från FDA.

– RS-virus är en vanlig orsak till sjukdom hos barn och spädbarn tillhör dem som löper störst risk att bli allvarligt drabbade vilket kan innebära att de tvingas läggas in för vård. Detta godkännande gör det möjligt för vårdpersonal och gravida att skydda spädbarn från denna potentiellt livshotande sjukdom, säger Peter Marks, avdelningschef vid FDA.

Forskare har arbetat med att ta fram vacciner mot RS-virus sedan 1960-talet och för tio år sedan nådde man ett genombrott som ledde till att ett vaccin som skyddar äldre människor mot RS-virus – det första i sitt slag – godkändes tidigare i år.

Huruvida det nya vaccinet kommer att finnas tillgängligt när RS-säsongen börjar till vintern är oklart. Efter FDA:s godkännande måste tillverkaren Pfizer nu invänta hälsomyndigheten CDC, vars uppgift är att föreskriva hur läkemedlet ska användas.

RS-virus är en virusinfektion som oftast ger milda symtom som liknar en vanlig förkylning, men spädbarn och äldre riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

Läs också:
Lovande resultat för vaccin mot RS-virus – klinisk studie avbryts i förtid