Det är nu bara drygt två månader kvar tills slutbetänkandet gällande utredningen om »Åtgärder för att stärka återvändande­verksamheten« ska lämnas, men eftersom utredaren Anita Linder fortfarande inte fått det aviserade tilläggsdirektivet kring informationsplikten kommer utredningen inte att kunna vara klar 31 oktober.

– Vi har fått höra att den tidsplanen inte längre är aktuell, säger Anita Linder till Altinget.

Som Läkartidningen tidigare berättat hade regeringen utlovat utredningsdirektiv som ska adressera frågan om vårdpersonal i framtiden ska tvingas anmäla papperslösa till myndigheterna under våren, men inga direktiv kom.

I slutet av juni skulle direktiven »komma inom kort«. Justitiedepartementet förklarade då att dröjsmålet berodde på att man hade mycket att göra. Detsamma gällde i början av augusti när Altinget ställde frågan.

Utredaren Anita Linder bekräftar för Altinget att de uteblivna beskeden bromsar utredningsarbetet.

– Vi har i så stor utsträckning som möjligt gjort bakgrundsanalyser och tittat på hur det ser ut i andra länder, men vi kan inte arbeta fram skarpa slutförslag. Det är lite frustrerande, men det är bara att hålla sig lugn, säger Anita Linder, som räknar med att tilläggsdirektiven snart tas upp på ett regeringssammanträde.

– Vi litar på att vi får den tid vi behöver så att vi kan lämna nästa år, säger hon till Altinget.

Läkartidningen har i flera omgångar rapporterat hur temperaturen i frågan intensifierats. Såväl riks- som lokalpolitiker, flera fackförbund och även Sveriges kommuner och regioner har krävt att regeringen skrotar planerna på att vårdanställda måste anmäla papperslösa.

I en färsk debattartikel i Aftonbladet kräver exempelvis företrädare för Vänsterpartiet att regeringen »lyssnar på fackförbunden, den samlade yrkeskåren och civilsamhällets uppmaningar och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag«.

Debattörerna lyfter bland annat fram att det inom vården kommit flera initiativ som kräver stopp på lagen. »Det går helt enkelt emot professionens yrkesetik och regler, och flera regioner och kommuner har varit tydliga med att de går emot förslaget och inte kommer att kräva detta av sin personal«, skriver de.

Läs mer:
Regeringen dröjer med nya direktiv till utredning om anmälningsplikt
SKR tar ställning och protesterar mot anmälningsplikt av papperslösa
Skånskt borgerligt motstånd mot Tidö-punkt om att ange patienter
Majoritet i Västra Götaland säger nej till plikt att anmäla papperslösa
Vårdanställda lovar att vägra plikt att anmäla papperslösa i kampanj
41 organisationer kritiserar punkter om vård i Tidö-avtalet