Trots att alla strävar efter långsiktighet inom vården är det hög rotation bland regionernas sjukvårdsdirektörer, visar Dagens Medicins kartläggning. Längst på sin post har Mats Bojestig i Region Jönköpings län suttit med sina sjutton år. Därifrån är det ett stort kliv ner till tvåan på listan, Johan Rosenqvist i Region Kalmar län, som varit direktör i drygt sex år. 11 av de 21 direktörerna har haft sin roll i mindre än två år. Åsa Bellander, regiondirektör i Västernorrland, rekryterar nu sin tredje sjukvårdsdirektör på knappt tre år.

– Det blir en trötthet i organisationen, jag tror på att skapa långsiktiga relationer, säger hon till tidningen.

Dagens Medicin har även kartlagt hälso- och sjukvårdsdirektörernas löner. Högst ligger Anders Ahlsson i Region Stockholm med en lön på drygt 200 000 kronor i månaden, följt av Magnus Johansson i Region Sörmland med 157 600 kronor i månaden. I botten av listan återfinns Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, som tjänar 120 000 kronor i månaden.

Läs också:
Region Sörmland rekryterar toppchef från Västernorrland
Hanna Svensson blir ny sjukvårdsdirektör i Blekinge
Läkare byts av som direktör för vården i Region Gävleborg