– Det har varit ganska svårt att nå oss på telefon, tyvärr, säger Johan Rapp, verksamhetschef vid Capio vårdcentral Hallsberg, till Sveriges Radio P4 Örebro.

Det var i början av juli som Läkartidningen rapporterade att Region Örebro län i ett pressmeddelande meddelat att Pålsboda vårdcentral, som drivits i privat regi i 31 år, försatts i konkurs. I och med att verksamheten upphörde flyttades vårdcentralens 2 500 patienter automatiskt över till Capios vårdcentral i Hallsberg.

Verksamhetschef Johan Rapp bekräftar för radion att det varit en extra tuff sommar, trots att man anställt fler sjuksköterskor och tagit in fler hyrläkare.

– Det räcker inte riktigt till, tyvärr, säger han.

En avgörande orsak är problemet med olika journalsystem, vilket ledde till att samtliga patientjournaler från Pålsboda behövde beställas ut på papper.

– Vi gör så gott vi kan för att sortera, men vi har många patienter med flera och svåra sjukdomar, och journalerna kan ju vara på flera 100 sidor ibland, så det är ett digert arbete att läsa igenom alla journaler och försöka få en god uppfattning om patienternas hälsotillstånd, säger Johan Rapp till radion.

Efter en tuff sommar, då läkarna vid Capio vårdcentral Hallsberg »gjort ett hästjobb« räknar Johan Rapp med att hösten ska kunna bli bättre.

Pålsboda vårdcentral var Region Örebro läns minsta vårdcentral, och blev den första privat drivna vårdcentralen i Sverige då den gick över i privat regi 1992, enligt Sydnärkenytt.