Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Anders Alm/ Region Västerbotten.

Brita Winsa säger till Läkartidningen att hon har valt att säga upp sitt förordnande, då hon inte upplever att ledningen har förtroende för henne, »för att vara chef bygger på ett ömsesidigt förtroende«, säger hon.

Regiondirektören Tommy Svensson bekräftar bilden av ett sviktande förtroende.

– Det finns några områden som gör att vi inte har ett ömsesidigt förtroende och därför behöver vi få till ett förändrat ledarskap för att möta de utmaningar vi har inom sjukvården.

Kan du vara mer konkret än så? Vad är det Brita Winsa inte har lyckats med, enligt dig?

– Brita har lyckats med väldigt mycket och bidragit väldigt väl till vår sjukvård i Västerbotten. Men det är en utmanande roll att vara hälso- och sjukvårdsdirektör, och det finns en del förbättringsområden i arbetsuppgifterna som gör att förtroendet inte riktigt är där.

Nu tittar Region Västerbotten på en lösning för att få en tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör på plats och kommer snarast möjligt att inleda en rekryteringsprocess.

Hur lång tid det kan ta innan en ny direktör är på plats är svårt att säga, enligt Tommy Svensson.

– Det här är utmanande tjänster och många regioner söker liknande roller. De flesta har ett halvårs uppsägningstid och så är det en rekryteringsprocess ovanpå det, så det kan nog ta uppåt tio månader.

Vad Brita Winsa ska göra framöver är fortfarande oklart.

– Jag har inte hunnit tänka så långt. Men jag kommer att sakna dem jag har jobbat tillsammans med, så mycket kan jag säga.

Brita Winsa har varit hälso- och sjukvårdsdirektör sedan 2018 och hennes förordnande skulle ha gått ut först år 2025. Hon slutar den 15 september.

Läs också:
Varannan sjukvårdsdirektör har suttit på sin post kortare än två år