I rankningen, som görs av Sveriges yngre läkares förening (Sylf) och bygger på AT-läkarnas betyg på sin allmäntjänstgöring, får Varberg ett sammanvägt betyg på 5,89 av maximalt 6, och Halmstad 5,8. De två orterna har ett tätt samarbete kring allmäntjänstgöringen.

Det börjar bli en vana att ringa er och gratulera er …

Klara Håkansson AT/BT-chef Halmstad. Foto: Privat

– Ja, en trevlig vana, säger Klara Håkansson som är AT/BT-chef i Halmstad.

 Är ni överraskade?

– Lite. Vi vet att det brukar vara svårt att behålla en topposition. Vi är väldigt glada, säger Niyaz Hareni, AT/BT-chef i Varberg

Vad är det ni gör som AT-läkarna gillar så mycket?

– Jag tror inte vi gör så mycket. Det är klart att en god ledning påverkar, men det är inte ett betyg på oss utan på hur Hallands sjukhus, primärvården och psykiatrin i regionen fungerar. Det är ett samlat betyg på 21 månader som man gör utspritt på flera förvaltningar i hela regionen, säger Niyaz Hareni.

– Vi har en utbildningsvänlig kultur och är intresserade av nya medarbetare. Man blir väldigt väl mottagen. Vi hör ofta från AT-läkarna: »Å alla är så trevliga här«. Det är nästan som de är överrumplade över det, säger Klara Håkansson.

Hur får man en bra utbildningskultur då?

– Jag tror det beror på att läkarkollegor blir kvar efter AT, blir ST-läkare och är måna om att upprepa mönstret och anstränger sig för att ge de nya AT-läkarna en bra handledning och utbildning.

– Eller så är vi bara generellt gladare i Halland, inflikar Niyaz Hareni.

Hur betydelsefullt är det att få bra betyg i AT-rakningen?

– Som enskild engångsmätning kan man inte att dra så tunga slutsatser. Men det är klart att trendanalysen över tid är jätteviktig. Det är en maktfaktor genom att kandidaterna utgår mycket från rankingen, vilket gör att vi får ett bättre rekryteringsunderlag. Vi märker så klart av att vi blivit mer populära, säger Niyaz Hareni.

Antal sökande per plats i Varberg ligger runt 20–25 personer, medan Halmstad har nästan lika högt söktryck.

Klara Håkansson, AT/BT-chef Hallands sjukhus Halmstad tillsammans med Niyaz Hareni, AT/BT-chef Hallands sjukhus Varberg och Isabell Skoglund Forsvid, AT/BT-samordnare Hallands sjukhus Varberg. Foto: Region Halland

2021 utökade Region Halland från 46 tjänster till 56 tjänster (14 stycken på vardera per ort och termin). AT-cheferna vill utöka ännu mer, men ser ingen möjlighet att göra det utan att tumma på kvaliteten. Flaskhalsen är primärvårdsplaceringen. Därför är det inte heller aktuellt att korta allmäntjänstgöringen från 21 till 18 månader i Halland – vilket både Sylf och Nationella vårdkompetensrådet rekommenderat för att kunna få fram fler AT-platser.

– I vårt fall påverkar det inte möjligheten att erbjuda fler platser. Skulle vi utöka mer skulle vi ha AT-läkare på vårdcentraler där bemanningen inte är optimal. Det skulle inte bli bra kvalitet, säger Niyaz Hareni.

Ett återkommande problem generellt är att AT-läkare arbeta ensamma som primärjour på akuten utan att ha någon legitimerad läkare på plats att fråga. Hur ser det ut hos er?

Niyaz Hareni, AT-läkarchef i Varberg. Foto: Privat

– De är aldrig ensamma på somatiska akuten. Inom psykiatrin kan de gå nattjour men med väldigt gott bakjoursstöd. Jag tycker det finns en distinktion mellan somatik – där det ofta krävs handpåläggning av en fysiskt närvarande person – och psykiatrin där det går att konsultera på distans, säger Niyaz Hareni, som är ortoped, och påpekar att AT-läkarna är nöjda med upplägget.

Han har varit AT/BT-chef sedan 2017, men slutade i den rollen för några dagar sedan. Nästa steg för honom är en tjänst som verksamhetschef för ortopedkliniken. I AT-rankningen får han beröm för sin lyhördhet. Alla AT-läkarna i Varberg upplever att de kan påverka sin arbetssituation. De berömmer att det är så pass högt i tak och uppger att arbetsmiljöproblem eller önskemål snabbt åtgärdas.

– Det är lite vemodigt att sluta för det är världens roligaste jobb. Jag kommer sakna det! Men jag kommer jobba med våra fantastiska AT- och BT-läkare även på ortopedkliniken och det är dags för nya utmaningar.

Jana Hartelius, som är överläkare i psykiatri och studierektor, tar över rollen som AT/BT-chef i Varberg.

– Jana är rätt person på rätt plats. Jag är glad att man lyckats rekrytera en så bra chef till AT-läkarna. Det gör beslutet att sluta lättare för mig, säger Niyaz Hareni.

Karlskoga lasarett i Region Örebro län intar jumboplatsen i år. Där uppger AT-läkarna att det generellt är hög arbetsbelastning. Särskilt tung är jourbelastning under medicinavsnittet. Den AT-ort som tappat mest placeringar jämfört med 2022 är Gällivare sjukhus. Även där beskrivs arbetsbelastningen som hård med tunga jourer och liten möjlighet att rådfråga seniora läkare.

När det gäller regioner sticker Region Stockholm ut negativt med tre av rankingens tio lägst rankade sjukhus.

Läs också:
Hallands sjukhus toppar listan igen
AT-chef i Varberg: »Viktigt att lyssna och vara ärlig«
Bäst AT i Varberg och Västervik
Södersjukhuset klättrar mest på rankingen

Fem i topp

1. Hallands sjukhus Varberg (1)

2. Hallands sjukhus Halmstad (2)

3. Västerviks sjukhus (5)

4. Kiruna lasarett (8)

5. Eksjö höglandssjukhuset (3)

Placering 2023, (placering 2022)

Fem i botten

67. Karlskoga lasarett (59)

66. Karolinska sjukhuset Solna (52)

65. Sunderbyns sjukhus (62)

64. Capio S:t Görans sjukhus (57)

63. Trelleborgs lasarett (?)

Placering 2023, (placering 2022)

Bäst och sämst avsnitt under AT

Kiruna sjukhus, Växjö lasarett och Hallands sjukhus Halmstad får högst sammanvägt betyg för placeringen. Längst ned i medicinrankingen återfinns Hässleholms sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Solna på delad sista plats, följda av Gällivare sjukhus.

AT-läkarna på Västerviks sjukhus ger kirurgiavsnittet bäst betyg, följt av Torsby lasarett och Eksjö Höglandssjukhuset. Sämsta är Karlskoga lasarett, Trelleborgs lasarett och Danderyds sjukhus.

Bäst psykiatriavsnitt har Hallands sjukhus i Varberg, Oskarshamns sjukhus och Skånes universitetssjukhus Lund. I botten hamnar Piteå sjukhus, Trelleborgs lasarett och Alingsås sjukhus.

AT-läkarna vid Kungälvs sjukhus ger högt betyg på allmänmedicinavsnittet, följt av Blekinge sjukhus, med huvudplacering i Karlskrona och Mora lasarett. Sämst betyg ger AT-läkarna vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Sundsvalls Härnösands sjukhus och Sollefteå sjukhus.

1881 personer har svarat på årets enkät, svarsfrekvensen var 58 procent.