Med en lång karriär har Ylva Sandström arbetat i primärvården i över 20 år. Hon har varit en aktiv facklig företrädare och har varit ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse sedan 2020 och varit ordförande i Distriktsläkarföreningen, DLF, i Stockholm från 2018 och fram till i vintras. Under sin fackliga karriär har hon varit med och drivit igenom flera viktiga reformer inom primärvården.

I januari lämnade Ylva Sandström sitt jobb som distriktsläkare för att bli medicinsk rådgivare på branschorganisationen Lif, de forskande läkemedelsföretagen, men nu går hon tillbaka som distriktsläkare i primärvården.

Ylva Sandström. Foto: Jesper Cederberg

Ylva Sandström berättar att hon saknat patientkontakten men också att det var svårt för henne att företräda läkemedelsindustrin utan egen erfarenhet av branschen.

— Jag tycker att läkemedelsindustrin är en fantastiskt bransch som gjort så mycket för att förbättra vården, men det var svårare än jag trodde att som outsider komma in i en helt ny värld. Jag började mer och mer längta tillbaks till vården och patienterna.

Det var under sommaren som Ylva insåg att tjänsten på Lif inte var vad hon ville göra under resten av karriären.

— Att sitta på ett kontor hela dagarna gör att man inte känner sig lika nöjd efter dagens slut som man gör när man har arbetat i sjukvården. I sjukvården känner man varje dag att man gör nytta för väldigt många människor, berättar Ylva.

Ylva Sandström tycker att hon lärt sig mycket under tiden på Lif.

— Tiden på Lif och mötena med medlemsföretagen har givit mig en inblick i utvecklingen inom life science-sektorn, men också basala kunskaper om hur läkemedelsindustrin fungerar inom områden som läkemedelsutveckling, kliniska prövningar, prissättning och uppföljning, en systemförståelse som vi läkare ofta saknar.

Hon tycker det är synd att samarbetet mellan läkemedelsindustrin och sjukvården är så sparsam och beklagar att det finns så mycket misstänksamhet.

— Mycket av den misstänksamhet som finns bland läkare gentemot läkemedelsföretag grundar sig på hur det var för över 20 år sedan, eller hur det är i USA. Den svenska läkemedelsbranschen jobbar inte så utan har ett strikt etiskt regelverk. Jag tror det skadar både svensk sjukvård och Sveriges möjligheter som life science-nation att den här misstron finns.

Nu ser hon fram emot att återgå till arbetet som distriktsläkare, på en ny vårdcentral.

— Jag ska fortsätta att vara distriktsläkare i primärvården, men det blir inte samma tjänst. Det blir på en ny vårdcentral, Liljeholmens vårdcentral i Stockholm, avslutar Ylva Sandström.

Läs också:
Ylva Sandström: »Det gäller att inte ge upp och tro att man har vunnit«