Läkartidningen har rapporterat om att Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa slutar sitt uppdrag i förtid.

– Jag har under den senaste tiden fått en känsla av att jag inte har ett förtroende från ledningens sida och då kan jag inte göra ett bra jobb, sa hon till Läkartidningen när hon avgick.

Tommy Svensson, regiondirektör i Region Västerbotten. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Regiondirektören Tommy Svensson har bekräftat att förtroendet sviktat.

Regionen står nu i startgroparna för att inleda jakten på Brita Winsas ersättare. Men rekryteringen har inte inletts än och det lär dröja uppåt tio månader innan en ny hälso- och sjukvårdsdirektör är på plats, enligt regiondirektören.

Nu är det klart hur hälso- och sjukvården i Region Västerbotten ska ledas under den tiden. Efter dialog med hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp och facklig samverkan har det beslutats att Tommy Svensson från den 18 september kliver in som tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och att områdeschef Elisabeth O Karlsson blir biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Jag är väldigt glad över att Elisabeth har tackat ja till uppdraget. Tillsammans med henne kommer jag och övriga hälso- och sjukvårdsledningen att fortsätta arbetet med att utveckla hälso- och sjukvården i en tid där utmaningarna är många och komplexa, säger regiondirektör Tommy Svensson i ett pressmeddelande.