Den totala kostnaden för första halvåret 2023 uppgick till 4,6 miljarder kronor. Det är ca 5 procent av de totala lönekostnaderna, en liten ökning från samma period 2022 då andelen uppgick till 4,8 procent.

Kostnaden för inhyrda läkare ökade med cirka 18 procent.

Ökningen syns i 19 av landets 21 regioner. Region Stockholm minskade sina kostnader med 19 procent jämfört med i fjol, medan Västra Götalandsregionen låg på ungefär samma kostnad.

Region Jämtland Härjedalen och Region Norrbotten ställer sig på andra sidan spektrumet och fördubblar nästan sina kostnader, med 93 respektive 95 procent, jämfört med samma period ifjol.

Ökningen syns inom sjukhusvården, psykiatrin och primärvården, och sker trots att flera regioner har genomfört insatser för att minska kostnaderna, uppger SKR. I samband med att statistiken släpptes gick SKR:s styrelse ut med en rekommendation till alla regioner att kraftigt minska användningen av hyrpersonal.

Redan ifjol ökade kostnaderna med 25 procent jämfört med år 2021. Det var en topp i SKR:s statistik som sträcker sig tillbaka till 2015.